Stiri de ultima ora

BOOKFEST 2014. Care au fost cele mai vândute cărţi la ediţia din acest an

BOOKFEST 2014. Care au fost cele mai vândute cărţi la ediţia din acest an
Monden
Aproximativ 100.000 de persoane au vizitat anul acesta Salonul Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 28 mai - 1 iunie. Vânzările înregistrate de edituri la această ediţie a evenimentului au fost mai mari decât cele din 2013 cu 10-20%.

FOTO: Mediafax (Marius Dumbrăveanu)

După cinci zile în care aproape 200 de edituri din România şi-au prezentat cele mai noi apariţii editoriale, dar şi bestseller-ele anterioare, Salonul Internaţional de carte BOOKFEST 2014 s-a încheiat cu un bilanţ îmbucurător. Dacă în 2013 95.000 de persoane au vizitat standurile editurilor, anul acesta numărul celor care au trecut pragul evenimentului a crescut la 100.000, au anunţat organizatorii.

De asemenea, vânzarea a fost şi ea cu 8-12% mai mare decât la ediţia precedentă a Salonului de Carte, a precizat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), în timpul emisiunii ZF Live.

„În condiţiile actuale, acest procent e foarte bun”, a afirmat acesta, explicând că pentru majoritatea editurilor prezente la Bookfest cifra de afaceri pe o lună a fost acoperită în cele cinci zile ale Salonului Internaţional de Carte de la Bucureşti.

Cele mai căutate de cititori au fost în special volumele lansate chiar în timpul evenimentului desfăşurat la Romexpo în perioada 28 mai – 1 iunie.

La standul EDITURII HUMANITAS, cel mai bine vândut autor a fost, în general, Lucian Boia. Peste 1.000 de volume semnate de istoricul român au fost cumpărate de cititori, a precizat pentru gândul Gabriela Maaz, director de promovare Humanitas.

Cea mai căutată carte a fost însă cea lansată de Andreea Esca sâmbătă, 31 iunie: „Ce-am făcut când am tăcut”. Volumul adună laolaltă o serie de povestiri care de-a lungul timpului au fost publicate şi în revista „The One”, pe care prezentatoarea TV o conduce din anul 2004. Pe locul al doilea în clasament s-a aflat cartea „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” (Lucian Boia), urmat fiind de volumul „Muşte pe parbrizul vieţii: Nou catalog de perle”(Radu Paraschivescu).

Următoarele două poziţii au fost ocupate de „Amintirile unei nonagenare.Călătoriile mele, scriitorii mei” (Antoaneta Ralian) şi „Dosarele secrete ale agentului Anton. Petru Comarnescu în arhivele Securităţii, Selecţie”(Lucian Boia).

În secţiunea Humanitas Fiction, topul celor mai bine vândute cinci cărţi a fost următorul: „Confidentul”(Helene Gremillon) „Broaşte” (Mo Yan) „ Al patrulea zid” (Sorj Chalandon) „ Sumki” (Amos Oz) şi               „Portocala mecanică” (Anthony Burgess, ediţie jubiliară).

În cazul Humanitas Multimedia, cele mai cumpărate au fost „Cartea lui Iov”, în lectura lui Andrei Pleşu, „Continentele insomniei. Cioran şi Dumnezeu”, de Gabriel Liiceanu, în lectura autorului, „Scrisoare către tata”, de Franz Kafka, în lectura lui Marius Manole, „Despre frumuseţea uitată a vieţii”, de Andrei Pleşu, în lectura autorului, şi „Iepurele mizantrop”, de Mădălina şi Adrian Răileanu.

FOTO: Mediafax (Marius Dumbrăveanu)

La EDITURA POLIROM topul celor mai vândute cinci volume în timpul Salonului de Internaţional de Carte de la Bucureşti a fost condus de volumul „Anii romantici” (Gabriela Adameşteanu). Pe locul al doilea s-a aflat „Istoria Poloniei. Terenul de joacă al lui Dumnezeu”(Norman Davies), iar pe al treilea, „Cum iubesc bărbaţii” (Mihaela Rădulescu) la egalitate cu „Eu sunt Malala” (Malala Yousafzai, Cristina Lamb).

Poziţia patru a fost ocupată de cărţile „Soacre şi nurori. La cine este cheia?” (Aurora Liiceanu), la egalitate cu „Foc palid” (Vladimir Nabokov). „Sugubina” (Mircea Diaconu) şi „Pe când eram doar nişte puşti” (Patti Smith) s-au aflat, la egalitate, pe locul al cincilea.

EDITURA CURTEA VECHE a înregistrat la Bookfest vânzări cu aproximativ 10% mai mari, faţă de ediţia de anul trecut, a precizat pentru gândul Miruna Meiroşu, PR Manager: „Curtea Veche Publishing a mizat pe titlurile consacrate, ale căror preţuri au fost reduse cu până la 50-70%, pe cărţile pentru copii, aflate deopotrivă în topul vânzărilor prin seria de volume Cărţile copilăriei, şi pe noutăţile de impact: de la beletristică la memorii, filosofie politică şi cărţi de psihologie practică”, a explicat Miruna Meiroşu.

Aşadar topul celor mai vândute titluri a fost condus de volumul „Drumul spre casă.Filip Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, urmat de „Antifragil” (Nassim Nicholas Taleb), „Focus” (Daniel Goleman), „Micuţele doamne. Repovestire după romanul Louisei May Alcott” (Deanna McFadden) şi „Visuri şi secrete” (Danuta Walesa, în colaborare cu Piotr Adamowicz).

Şi EDITURA NEMIRA a înregistrat vânzări mai mari cu 7% decât cele de anul trecut, de la Bookfest. Cel mai cumpărat volum a fost „SAS: Ghidul Supravieţuitorului. Cum să supravieţuieşti oricând şi oriunde” (John Wiseman). Pe locul al doilea s-a aflat „111 cele mai frumoase poezii” (Emil Brumaru), iar pe trei, „Cei 47 de ronini” (Joan D. Vinge). Top cinci a fost completat de volumele „Metroland” (Julian Barnes) şi „Diavolul în viziuni, poveşti şi vise” (Lavinia Bârlogeanu).

FOTO: Mediafax (Oana Pavelescu)

„Însemnările mele” (Maria Banuş) a fost cel mai căutat titlu la standul EDITURII CARTEA ROMÂNEASCĂ de la Bookfest. Al doilea volum preferat de cititori a fost „Controlul cărţii. Cenzura literaturii în regimul comunist din România” (Liliana Corobca). Următoarele trei locuri au fost completate de „Negustorul de începuturi de roman” (Matei Vişniec), „Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel” (Luminiţa Corneanu) şi „Calciiul lui Magellan” (Octavian Soviany).

La EDITURA ALL, noul volum lansat de Alex. Ştefănescu, „Un scriitor, doi scriitori”, a fost cel mai apreciat de vizitatorii standului. Următoarele în topul preferinţelor cititorilor au fost „Turnul” (Simon Toyne), „Cartea gesturilor” (Joseph şi Caroline Messinger), „Oblomov” (I.A. Goncearov) şi „Viaţa face toţi banii” (Vlad A. Popescu).

„Vedetele EDITURII HERALD nu sunt staruri de cinema sau politicieni, ci sinologi, antropologi, psihanalişti, oameni de ştiinţă, formatori, terapeuţi, filosofi, reprezentanţi ai şcolilor filosofice şi religioase din culturile lumii”, a declarat pentru gândul Andreea Tincea, PR Editura Herald.

Aşadar, cel mai bine vândut volum la Bookfest a fost „Istorie şi taină la Muntele Athos”, de Vasile Andru. Căutate au fost şi „Cosmos” (Carl Sagan), „Colecţia Colibri” (Allan Percy) şi cărţile din colecţia „Mistere dezvăluite”. Topul a fost completat de „Mindfulness pe înţelesul tuturor” (Bhante Gunaratana).

Dintre cărţile prezentate de EDITURA TREI la Salonul Internaţional de Carte de la Bucureşti, „Fiul cel bun” (Pascal Bruckner) a fost cel mai căutat de public. „La revedere acolo sus” (Pierre Lemaitre) s-a aflat pe locul doi, iar volumul „Să nu te întorci niciodată, (Lee Child), pe trei. Numeroase exemplare s-au vândut şi din „Secretul soţului” (Liane Moriarty) şi „Farlander” (Col Buchanan).

Colecţia „Young Fiction Connection” de la aceeaşi editură s-a bucurat de interesul adolescenţilor, cele mai cumpărate volume fiind: „De 19 ori Katherine” (John Green), „Jumătatea rea” (Sally Green), „Sub aceeaşi stea” (John Green), „Zi după zi” (David Levithan” şi „Enders” (Lissa Price).

În ceea ce priveşte cititorii care au trecut pragul standului EDITURII RAO, cei mai mulţi au căutat volumul „Şirul de Platani” (John Grisham) din secţiunea Ficţiune adulţi Pe locul al doilea în topul vânzărilor s-a aflat volumul „Ia uite cine s-a întors” (Timur Vermes), urmat fiind de „Hoţul de cărţi” (Markus Zusak), „Căderea uriaşilor”(Ken Folle) şi „Dragostea în vremea holerei” (Gabriel Garcia Marquez).

Dintre cărţile prezentate de editură în secţiunea Nonficţiune adulţi cele mai vândute au fost „Winston Churchill. Tânărul titan” (Michael Shelden), „Aliaţi incompatibli” (Larry L. Watts), „7 teme fundamentale pentru România” (Dan Dungaciu), „Bătălia pentru NATO” (Mircea Ioan Paşcu) şi „Istoria politică a literaturii române postbelice” (Petre Anghel).

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

Peste 480 de exemplare ale volumului „Răzbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare şi lupta împotriva destinului” (Robert D. Kaplan) au fost vândute de EDITURA LITERA în cele cinci zile de Bookfest. Pe următoatele locuri în clasamentul preferinţelor cumpărătorilor s-au aflat „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” (Alice Munro), „Dragă viaţă” (Alice Munro) „Missad. Istoria sângeroasă a spionajului israelian” (Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal) şi „Gordon găteşte sănătos” (Gordon Ramsey).

Vânzările editurii la ediţia din acest an a Salonul Internaţional de Carte de la Bucureşti au fost cu 20% mai mari decât cele înregistrate în 2013.

Pentru EDITURA CORINT Bookfest 2014 „a fost o ediţie bună, cu un bilanţ pozitiv”, a precizat pentru gândul Sorin Lucaci, Maketing Departament Educaţional.

„De departe s-a detaşat în topul vânzărilor cartea vedetă. Este vorba despre volumul Putin. Biografia interzisă, de Stanislav Belkovski, din care s-au vândut în aproape 1.000 de exemplare”. În continuarea topului putem vorbi de Grace de Monaco. Povestea unei prinţese (Jean Des Cars), apoi de Petru cel Mare(Henry Troyat)”, a adăugat acesta.

De asemenea, „Mehmed al II-lea. Cuceritorul Constantinopolului” (John Freely) a fost unul dintre volumele cele mai vândute în cele cinci zile ale evenimentului editorial. La fel şi „Divergent” şi „Insurgent”, ambele cărţi semnate de Veronica Roth.

La EDITURA VELLANT cele mai vândute cinci cărţi la Salonul Internaţional de Carte de la Bucureşti au fost „Despre fotografie” (Susan Sontag), „Problema Spinoza” (Irvin Yalom, „Religia pentru atei” (Alain de Botton), „Proiect 1990” (Ioana Ciocan) şi „Greuceanu ilustrat” (Alexandru Ciubotaru).

„Spre deosebire de ediţia precedentă, când colecţia beletristică a fost foarte căutată la Bookfest, de aceasta dată s-au înregistrat vânzări mai pronunţate pentru colecţia de eseuri. De asemenea, de vânzări bune s-a bucurat şi colecţia Pasarea Măiastră, o colecţie de basme romaneşti ilustrate de tineri ilustratori români”, a explicat pentru gândul Elena Marcu.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus