Stiri de ultima ora

Andreea Marin, scrisoare deschisă către instituţiile statului responsabile pentru adăposturile de animale: „Stă în puterea voastră să rezolvaţi acest conflict“

Andreea Marin, scrisoare deschisă către instituţiile statului responsabile pentru adăposturile de animale: „Stă în puterea voastră să rezolvaţi acest conflict“
Monden
Andreea Marin semnează o scrisoare deschisă, adresată instituţiilor publice, prin care cere punctual rezolvarea problemei condiţiilor neadecvate din adăposturile publice pentru animale.

În scrisoarea deschisă, trimisă vineri instituţiilor publice responsabile de situaţia câinilor comunitari şi , Andreea Marin explică că principalul motiv pentru care a fost pusă la zid de o comunitate însemnată de oameni, este „nerespectarea legislaţiei sau lipsa controlului privind condiţiile de trai din adăposturile de stat pentru animale“ de către instituţiile abilitate şi le cere acestora să-şi îndeplinească obligaţiile care le revin.

Prezentatoarea de televiziune susţine că tocmai „condiţiile improprii pentru animale din adăposturile de stat aduc cetăţeanul care aplica legea şi «îndrăzneşte» să sesizeze autorităţile pentru a ridica animalele în situaţia de a suporta agresivitate fără precedent împotriva sa şi a familiei sale“. 

„Dacă instituţia dumneavoastră şi-ar îndeplini obligaţiile în privinţa adăposturilor, ar verifica legalitatea condiţiilor acestora, ar pedepsi conform legii neregulile şi ar controla activitatea lor, atunci legea ar putea fi respectată fără teamă de orice cetăţean, iar animalele ridicate de autorităţi de pe străzi nu ar fi în pericol de a ajunge în locuri în care drepturile nu le sunt nici lor respectate. A devenit un obicei ca orice sosire la faţa locului pentru ridicarea câinilor comunitari de pe spaţiul public de către autorităţile locale să nască un conflict de proporţii între locuitorii zonei, unii susţinând că e dreptul lor să apeleze la autorităţi când sunt în pericol, alţii aducând argumentul condiţiilor improprii din adăposturile de stat. Stă în puterea şi responsabilitatea dumneavoastră să rezolvaţi acest conflict de ani de zile, prin aducerea la un nivel civilizat a condiţiilor din aceste adăposturi, susţinute din fonduri provenite de la populaţie“, a explicat Andreea Marin cauzele problemei care au adus-o în nefericita situaţie.“

Scrisoarea, trimisa în data de 8 iulie către Autoritatea Nationala Sanitar -Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale şi Primaria Voluntari, conţine şi cerinţele Andreei Marin pentru rezolvarea acestei situaţii, pe care le prezentăm în continuare:

1. Vă rog să mă informaţi şi să informaţi publicul când, în mod concret, veţi începe seria de controale la nivelul întregii ţări în adăposturile de stat pentru animale, pentru a verifica legalitatea modului lor de funcţionare. 

2. Vă rog să-mi spuneţi unde anume vor fi făcute publice rezultatele fiecărui control, măsurile luate în urma verificărilor, fie că este vorba de aviz favorabil sau de nereguli găsite şi sancţionate conform legii în vederea reparării greşelilor actuale. 

3. Vă rog să îmi spuneţi dacă instituţiile dumneavoastră au competenţa/responsabilitatea de a controla inclusiv adăposturile private de animale, întrucât şi acestea trebuie să respecte aceleaşi reguli legale şi nu trebuie să le credem pe cuvânt în privinţa condiţiilor asigurate animalelor, doar pentru că promovarea lor este mai agresivă. Televiziunile din România au făcut deja anchete ample cu privire la traficul ilegal de câini comunitari din România către alte ţări, dezvoltând afaceri de milioane de euro pe an din tranzacţii cu câini destinaţi fie adopţiilor, fie vivisecţiilor (experimente ştiinţifico-medicale făcute pe animale vii). Pe de altă parte, îmi doresc transparenţă în a cunoaşte care sunt organizaţiile non-guvernamentale în care putem avea deplină încredere, dacă ne dorim să le contactăm în privinţa ridicării de pe stradă a câinilor comunitari, de asemenea transparenţă în privinţa modului în care folosesc fondurile pe care le încasează atât din străinătate, cât şi din donaţii din ţară în numele activităţii desfăşurate. Cine răspunde concret de verificarea acestor aspecte? Dacă ne dorim o ţară civilizată şi o reformă în acest sector, nu trebuie să omitem nici aceste aspecte. 

4. Vă rog, de asemenea, să mă informaţi unde anume şi când veţi cere scuze public atâtor cetăţeni ai României care, că şi mine - nefiind implicaţi direct până la momentul unui incident în acţiuni de protecţie a animalelor şi, prin urmare, nefiind informaţi asupra condiţiilor din adăposturile de stat – au investit încredere în legea referitoare la această situaţie şi în instituţiile statului abilitate să o respecte şi să o implementeze, iar acest lucru le-a adus mari prejudicii. Pentru care, în mare parte, consider că aveţi o vină, pe care o puteţi “repara” răspunzând prin acţiuni concrete acestei petiţii, pe care va asigur că o voi urmări până la îndeplinire.

Petiţia „lipsită de sens“ pentru concedierea Andreei Marin din TVR

Realizatoarea TV aduce la cunoştiinţă şi acţiunea pe care autorul paginii „Opriţi CRIMA“ a iniţiat-o împotriva ei, printr-o petiţie către TVR care să determine concedierea sa din cadrul instituţiei, nefiind informat de faptul că aceasta nu mai este angajatul televiziunii publice.

„Eu nu mai sunt angajat al acestei instituţii de foarte mult timp şi colaborarea mea cea mai recentă cu postul public s-a încheiat cu mai bine de o luna înainte de incidentul menţionat, această colaborare fiind una punctuală şi fără remuneraţie din partea TVR, ci realizată cu fonduri proprii. Acum, o a două petiţie pe aceeaşi pagină încearcă să manipuleze opinia publică inducând ideea că această colaborare s-ar fi încheiat ca urmare a petiţiei lansate de această pagină-fantomă, idee departe de adevăr şi folosită vădit în scopul manipulării şi obţinerii de promovare a cauzei proprii.“

Zâna cu limbaj „suburban“

Iubitorii de animale au iniţiat o petiţie online prin care solicită conducerii TVR ca vedeta, care prezenta show-ul „Preţuieşte viaţa“, să nu mai apară pe micul ecran din cauza „comportamentul public reprobabil“. Semnatarii petiţiei susţin că prin comportamentul evidenţiat, Andreea Marin nu are ce căuta într-o instituţie precum TVR, mai ales în condiţiile în care este un formator de opinie şi este plătită din bani publici. Totodată, iniţiatorii petiţiei arată că Andreea Marin are o imagine falsă în ochii telespectatorilor, acest lucru fiind subliniat de „limbajul suburban, atitudinea belicoasă, instigare la ură împotriva animalelor“. Aceste motive sunt suficiente, potrivit iniţiatorilor, pentru ca Andreea Marin să nu mai apară la postul public. Textul petiţiei, semnată de peste 5.500 de oameni, poate să fi consultat  aici . 

Andreea Marin, atacată de câini „adoptaţi“ 

, în zona în care locuieşte, în timp ce se plimba cu bicicleta. Vedeta a declarat că vecinii i-au lăsat liberi pe stradă, fără a lua în considerare că acest lucru poate fi periculos. Astfel, recent, în timp ce se îndrepta spre casă, câinii s-au năpustit asupra ei. „Am fost atacată de trei dulăi. Am avut noroc că mă suna în acel moment cineva care era cu maşina în faţa porţii mele şi a auzit prin telefon ce se întâmplă: lătratul câinilor care era foarte puternic şi vocea mea care a devenit precipitată. Persoana respectivă s-a urcat imediat la volan şi a venit câteva sute de metri către mine, dispersând câinii şi salvându-mă“, a declarat Andreea Marin pentru „Libertatea“. „De aici (n.r. - din cartierul în care locuieşte) nimeni nu a ieşit să mă ajute. Nu este normal să îţi fie frică să mergi pe strada ta şi să-ţi fie frică de câini. Şi eu am câine, dar nu este un pericol pentru nimeni“, a mai zis ea pentru Kanal D.

„Dacă mă atacă vreunul, eu acţionez. Să nu vă plângeţi apoi că i-am omorât“ 

După incident, „Zâna Surprizelor“ a făcut plângere la primăria Voluntari cu ajutorul unui alt vecin, avocat de profesie, care avusese şi el aceeaşi experienţă neplăcută cu copilul său şi care făcuse aceste demersuri înaintea ei. Mai mult, se pare că Andreea Marin a chemat hingherii. În momentul în care autorităţile s-au deplasat la faţa locului, vecinii au avut părerile împărţite. În timp ce unii au înţeles punctul ei de vedere şi i-au dat dreptate, alţii au recunoscut că nu cunoşteau legea şi considerau că e normal să lase animalele libere, întrucât îi hrăneau şi aveau carnete de sănătate.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus