Stiri de ultima ora

Un uragan loveşte Europa! La ora actuală se îndreaptă spre Grecia

Un uragan loveşte Europa! La ora actuală se îndreaptă spre Grecia
Meteo
O furtună foarte puternică se dezvoltă în aceste zile în Marea Mediterană, între Libia și Sicilia. Ce este deosebit la ea este faptul că are proprietăți subtropicale și seamănă, astfel, cu un uragan în procesul său de formare. Furtuna devine din ce în ce mai puternică, având potențialul să devină un „medican", adică un uragan mediteranean. La ora actuală se îndreaptă spre Grecia, unde va ajunge vineri, 18 septembrie.

Daune provocate de vânturi puternice și inundații

Medicanul va lovi vineri coasta de vest a Greciei, iar sâmbătă va traversa Marea Egee către sud, în direcția Creta. Sunt așteptate viteze ale vântului peste 100km/h, atingându-se chiar 120km/h. Va fi însoțit de precipitații puternice, urmate de inundații și ravagii foarte mari. Vestul Turciei și insula Lesbos, unde trăiesc momentan mii de refugiați, au șanse însă să scape de medican.

Urmăriți evoluția medicanului în următoarele zile pe harta radar interactivă și în timp real aplicația Meteo & Radar.

Ce este un medican

Medicanul, un cuvânt format dintre uragan și Mediterană, este o furtună cu caracteristici tropicale, asemănătoare unui uragan. Rar, astfel de furtuni formate în Marea Mediterană s-au dezvoltat în uragane de categoria 1. Dezastrele nu sunt provocate, în general, de vânt, ci mai ales de ploile torențiale și de inundații.Astfel de furtuni apar, de obicei, cam o dată pe an, mai ales în perioada septembrie-ianuarie.
www.rtv.net

Articole similare :
comments powered by Disqus