Stiri de ultima ora

HARTA INDICELUI DE RĂCIRE: Locul din România unde acum sunt resimţite - 48 grade Celsius

HARTA INDICELUI DE RĂCIRE: Locul din România unde acum sunt resimţite - 48 grade Celsius
Meteo
Vremea s-a răcit brusc, iar la munte, din cauza vântului, temperaturile resimţite au valori siberiene: - 38 de grade Celsius la Vârfu Omul, -48 la Vârful ŢARCU, -25 de grade la Călimani.

Harta indicelui de răcire

PROGNOZA METEO . Meteorologii au anunţat că vremea va începe să se înrăutăţească duminică, pe alocuri fiind aşteptate chiar lapoviţe şi ninsori, însoţite de vânt puternic. În acest moment, la munte, din cauza vântului puternic, temperaturile RESIMŢITE sunt şi de minus 20 - minus 40 de grade Celsius (vezi harta) 

Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate. 

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare de vânt în perioada 14 noiembrie, ora 15 – 16 noiembrie, ora 09.

În intervalul menţionat, vântul va prezenta intensificări la munte, unde pe creste rafalele vor depăşi 80...90 km/h, dar local şi în restul ţării, cu viteze de până la 50...60 km/h.

În special în a doua parte a zilei de duminică, 15 noiembrie, în nordul Carpaţilor Orientali va ninge, iar în celelalte masive montane, la altitudini de peste 1500 m, vor fi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Astfel de manifestări vor fi posibile şi în Maramureş şi în nord-estul Transilvaniei.
www.rtv.net

Articole similare :
comments powered by Disqus