Stiri de ultima ora

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud
Meteo
Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi dimineaţă, o atenţionare cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, care expiră la ora 10.00.

Hidrologii avertizează că se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundații locale și creşteri rapide de debite și niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, bazinele hidrografice afectate fiind Someșul Mare, Șieu, Iza, Vișeu din județele Maramureș și Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Someşul Mare (aval s.h.Nepos) şi Şieu (aval confluenţa cu Bistriţa).

În vigoare este şi o informare meteorologică de furtuni, care vizează toată ţara, valabilă până pe 17 mai, la ora 10.00. Meteorologii avertizează astfel că, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi în general instabilă. Local şi temporar vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp şi pe arii restrânse 35 l/mp.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare (aval s.h.Nepos) şi Şieu (aval confluenţa cu Bistriţa).
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus