Stiri de ultima ora

Primarul Vergil Chitac, la judecata cu firma ctitorita de Radu Mazare

Primarul Vergil Chitac, la judecata cu firma ctitorita de Radu Mazare
Local
Magistrații Tribunalului Constanța au stabilit prima înfățișare în procesul în care Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța a chemat în judecată, alături de alți pârâți, firma ctitorită de Radu Mazăre – compania Nisipuri.   Este vorba despre dosarul civil 2510/118/2021, în care UAT Municipiul Constanța este reclamantul, iar pârâți sunt Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, Paraschiva Barbu și companiile Nisipuri SRL și, respectiv, APV Media Turism SA.   Cazul va fi analizat de judecătorii completului Fond civil 5 pe data de 6 octombrie 2021, după vacanța judecătorească, de la ora 11.00.   Obiectul dosarului îl reprezintă o cerere de „anulare act“, formulată de Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac.   Acțiunea a fos depusă la Tribunal odată cu restul acțiunilor intentate de Primăria Constanța pentru recuperarea prejudiciului stabilit de instanță în Dosarul Retrocedărilor, de la persoanele condamnate în cauză.  

Ce spunea Primăria Constanța

  U.A.T. Municipiul Constanța, legal reprezentată de primar, Vergil Chițac, a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor .   Mai exact, reprezentanții Primăriei Constanța anunțau că, pe data de 1 aprilie 2021, au fost depuse la Tribunalul Constanța mai multe cereri de chemare în judecată prin care se solicită instanței obligarea pârâților la plata sumei de 11.733.999 dolari și 11.011.021,40 euro reprezentând  o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT Municipiul Constanța.   De asemenea, în restul cauzelor se solicita instanței constatarea nulității absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum și rectificarea mai multor cărți funciare în sensul radierii pârâților din cărțile funciare și intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa.  

Legat de aceste acțiuni, primarul Vergil Chițac anunța: „Am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă pentru a-și proteja capii și acoliții. Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat“.     „În cele șase dosare inițiate de municipalitate sunt implicați mai mulți pârâți, printre care menționăm: Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Cristian Talpău, Ciocăneanu Constantin, Barbu Paraschiva, Georgică Giurgiucanu, Dragoș Săvulescu, Cristian Borcea, APV Media Turism SA sau Nisipuri SRL. Pe bunurile pârâților, instanța a dispus, de asemenea, măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea prejudiciului“, se arăta în comunciatul remis la momentul respectiv de reprezentanții Primăriei Constanța.   În Dosarul Retrocedărilor, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare.   „Prin Decizia nr 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a dispus desființarea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum și a altor înscrisuri reținându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare. De asemenea, instanța a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor cercetate în cadrul acestui dosar, în sensul revenirii unor terenuri (unele libere de sarcini, iar altele cu sarcini, inclusiv construcții, cu unul sau mai multi proprietari) în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale municipiul Constanta“, se mai preciza în comunicatul primăriei legat de aceste acțiuni.  
ziuaconstanta.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus