Stiri de ultima ora

PASĂREA CARE PREVESTEȘTE MOARTEA, EXPUSĂ LA MUZEUL JUDEȚEAN

PASĂREA CARE PREVESTEȘTE MOARTEA, EXPUSĂ LA MUZEUL JUDEȚEAN
Local
Exponatul, împăiat, poate fi văzut în holul Muzeului, de marți până duminică, între orele 9 și 17.

Prezentă în superstițiile multor popoare din Europa, cucuveaua este o pasăre de talie mică, îndesată, cu aripile rotunjite și coada scurtă. Poate fi recunoscută după coloritul cenușiu-maroniu pătat cu alb al părții dorsale a corpului. Partea inferioară, ventrală, este colorată galben-deschis, cu pete maronii.

În România, specia este răspândită în toată țara, cu excepția zonelor montane înalte. O putem întâlni sau auzi în zonele cu pajiști, liziere, păduri deschise, zăvoaie, terenuri agricole mărginite de copaci, terenuri de lângă ferme, livezi, grădini și în parcuri. Este activă în special dimineața, seara și în prima parte a nopții, când vânează de pe un punct înalt de observare.

Este o ocazie pentru copii, dar și pentru adulți de a vedea și a afla câteva date interesante despre această pasăre, care adesea inspiră teamă, fiind considerată un prevestitor al morții. Din acest motiv, de multe ori, cucuveaua este persecutată de oameni. Aceștia îi distrug cuibul, ouăle și puii, încercând să o alunge.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a ales cucuveaua (Athene noctua) pasărea anului 2019 tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei specii ocrotită de legislația națională și europeană.
epitesti.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus