Stiri de ultima ora

Părinții ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc pentru copiii mici. PROIECT, la Senat

Părinții ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc pentru copiii mici. PROIECT, la Senat
Local
Părinții ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc pentru copiii mici. PROIECT, la Senat

Redactia Alba24.ro

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea articolului 75 din Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nr.196/2018 a fost inițiată de deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

„În contextul acestei propuneri legislative menționăm că pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența părinților sau a unui adult.

În opinia noastră cheltuielile alocate pentru fiecare copil aflat în vârstă mai mică de 3 ani pentru întreținerea blocului pot fi folosite de părinți mai bine pentru costurile creșterii acestei categorii de copii.

Mai mult, printr-o folosire mai judicioasă, cu mai multă responsabilitate, a consumului de electricitate sau gestionarea selectivă a deșeurilor, de exemplu, considerăm că se pot face economii, astfel încât se pot diminua costurile cu întreținerea blocului”, a transmis inițiatorul, în expunerea de motive.

Proiectul înregistrat la Senat introduce în Legea 196/2018, actul normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară activitatea asociațiilor de la bloc, un alineat ce stabilește, mai exact, că „asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la art. 75, alin. (2) pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.

Potrivit articolului 75 din Legea 196/2018, cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

Potrivit inițiatorului, pentru creșterea copiilor cu vârsta sub trei ani părinții au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea sau produsele de igienă personală atât de necesare creșterii și dezvoltării armonioase a unui copil”.

Măsura propusă prin proiect a mai fost aplicată în trecut. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

În această perioadă, așa cum subliniază inițiatorii, “nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii”.
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus