Stiri de ultima ora

NEAMŢ: Pomenirea Preotului Gheorghe Filip, la Săvinești

NEAMŢ: Pomenirea Preotului Gheorghe Filip, la Săvinești
Local
Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor și pomenirea preotului Gheorghe Filip sunt trei evenimente cu însemnătate care au adunat joi, 21 mai, o mulțime de oameni la biserica „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Preotul Petru Munteanu a ținut o slujbă de pomenire a eroilor și a preotului, fost deținut politic, ce a slujit această biserică din 1972 până în anul 1997. Elevi îmbrăcați în straie naționale au adus un omagiu eroilor zonei intonând cântece patriotice. Mulțimii de oameni venite să-și pomenească eroii s-au alăturat și primarul comunei Săvinești, Daniel Horciu, cadre didactice și oameni de vază ai comunei.

„De la părintele Filip am învăţat să fac slujbă. De la el am învăţat rugăciunea. Cunoştea pe toată lumea. Oamenii veneau de departe şi stăteau peste noapte în faţa bisericii ca să asiste la slujbă. Trecut la cele sfinte, Părintele Filip a fost înmormântat chiar de hramul bisericii. Multă durere a fost, iar despărţirea, grea. Am învăţat de la cei de dinaintea noastră multe lucruri”, a spus părintele Munteanu.

După ce a fost pomenit fiecare erou de pe lista preotului Munteanu, fiecare enoriaș a avut ocazia să spună câteva cuvinte la adresa preotului Gheorghe Filip. „A fost ca un tată pentru noi. Ne-a ascultat problemele și ne-a îndrumat pașii spre cărarea cea dreaptă”, a spus o femeie, cu lacrimi în ochi.

Preotul Gheorghe Filip s-a născut pe 7 iunie 1914 în satul Dămileni, comuna Cristești, regiunea Suceava. În 1943 a terminat facultatea de teologie și a fost numit preot în Dorohoi. A făcut închisoare între anii 1948-1954 și 1959-1964. La 1 mai 1972 a fost transferat în parohia Săvinești, loc unde a slujit până în 1997, an în care a și trecut la cele veșnice. (Oana IOSUB-TOMA)
zch.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus