Stiri de ultima ora

Interviu online cu George Cusa, fost detinut politic: Pe firul subtire al amintirilor - intre mandria de a fi mircist si memorialul detentiei comuniste

Interviu online cu George Cusa, fost detinut politic: Pe firul subtire al amintirilor - intre mandria de a fi mircist si memorialul detentiei comuniste
Local
Pe firul subţire al amintirilor - între mândria de a fi mircist şi memorialul detenţiei comuniste

Tag-uri: george cuşa , mircea cel bătrân

Ce simte unul dintre ultimii absolvenţi ai promoţiei 1944 a Liceului Mircea cel Bătrân din Constanţa? Există, oare, o mândrie specială, un sentiment al apartenenţei mircistilor la un sistem de valori de nezdruncinat? Ce a însemnat, pentru un mircist absolvent de Filosofie, detenţia comunistă? Cât de subţire este linia dintre prezent şi trecut, un trecut ale cărui episoade au fost marcate şi de torţionari? Există o lege a compensaţiei, în sensul în care suferinţă îndurată în închisorile comuniste poate fi cumva „răscumpărată“?

Discutăm despre aceste aspecte vineri, de la ora 11.00, cu mircistul  George Cuşa, fost deţinut politic, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro .

Realizator: Ada CODĂU

V-aţi reîntâlnit, ieri, ultimii absolvenţi ai promoţiei 1944 a Liceului Mircea cel Bătrân (actualul Colegiu Naţional). Ce stări, ce sentimente v-au încercat?

Cunosc absolvenţi ai Colegiului Mircea cel Bătrân care, întrebaţi ce şcoală au terminat, nu fac referire la studiile universitare, eventual postuniversitare, ci răspund mândri că sunt mircisti. Există, oare, o mândrie specială, un sentiment al apartenenţei mircistilor la un sistem de valori de nezdruncinat? Altfel spus, sunt aceştia cu mult deosebiţi de restul liceenilor?

Şi fiul dumneavoastră a terminat tot Mircea cel Bătrân, iar nepoata dumneavoastră a absolvit, săptămâna această, acelaşi liceu. Ce sfaturi, de mesaj aveţi pentru ea?

Cât de greu a fost drumul până aici? Care au fost cele mai semnificative experienţe prin care aţi trecut, care sunt episoadele care v-au marcat şi care v-au definit existenţial?

V-aţi petrecut o parte din viaţă în detenţie. Cum aţi ajuns acolo?

Ce aţi făcut până la momentul detenţiei? Care a fost, până atunci, traseul dumneavoastră?

În anii din urmă asistăm la judecarea foştilor torţionari din închisorile comuniste. Cum priviţi aceste evenimente? Credeţi că suferinţă îndurată de victimele fostului regim poate fi în vreun fel compensată vreodată?

Credeţi în legea compensaţiei?

Care au fost visurile, idealurile, credinţele care v-au ajutat să rezistaţi, să nu va pierdeţi raţiunea şi, poate, chiar o parte din suflet?

Este o întrebare intimă, dar aş vrea să ştiu ce relaţie aveţi cu Dumnezeu.

Credeţi că astăzi oamenii mai lupta pentru cauze, pentru principii în care cred, pentru alţi oameni? Sau suntem mai laşi, mai comozi, mai puţin însufleţiţi de lucruri sfinte?

Cum aţi caracteriza România momentului, prin comparaţie cu cea de acum şapte decenii, atunci când dumneavoastră sustineati Bacalaureatul în vreme de război?

Sunteţi autorul unor lucrări de memorialistică. Când anume aţi început să mergeţi pe drumul amintirilor? Întoarcerea în trecut nu este, pentru un om care a trecut prin ce aţi trecut dumneavoastră, mai dureroasă decât pentru noi, ceilalţi?

Sunteţi absolvent de Filosofie. Mai mult, un mircist absolvent de Filosofie, care a fost pasionat şi de pictură. Credeţi că filosofia, artă, altfel spus, lumile care ţin de o împlinire spirituală ajută un om să treacă mai uşor prin diferite momente ale vieţii sau, din alt punct de vedere, îl fac să simtă şi mai profund fiecare experienţă?
ziuaconstanta.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus