Stiri de ultima ora

FOTO Exponatul lunii mai, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Icoana pe sticlă „Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic”

FOTO Exponatul lunii mai, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Icoana pe sticlă „Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic”
Local
Direcția Regională de Statistică (DRS) Alba anunță că de luni, 10 mai, începe recensământul agricol în județ. Perioada de colectare a datelor se va desfășura până în 31 iulie.

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se va realiza de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu şeful exploataţiei agricole sau cu alte persoane din cadrul acesteia, care pot furniza informaţiile solicitate prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe o tabletă.

Obiectivul acțiunii este de a centraliza date ce vor fi utile pentru politicile guvernamentale și accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

Este primul recensământ din România la care se folosesc mijloace exclusiv digitale pentru culegerea datelor, astfel că recenzorii au fost instruiți și privind aspectele practice ale aplicaţiei şi completarea chestionarului pe tabletă.

Au fost instruite 560 de persoane, dintre care 99 recenzori şefi şi 461 recenzori, online, pe platforma Serviciului de Telecomunicații Speciale și în teren de către personalul RGA din cadrul Direcţiei Regionale de Statistică Alba.

Au fost vizate atât modul de utilizare a platformei SurveySolutions, destinată colectării datelor din teritoriu, cât şi modul de completare a rapoartelor de activitate, în format electronic.

Aceștia vor avea de recenzat aproximativ 77.647 de exploataţii agricole.

Despre Recensământului General Agricol – runda cu an de referință 2020

România, ca  stat  membru al  Uniunii  Europene,  are  obligaţia respectării legislaţiei europene în  domeniul statistic,  precum  şi  recomandările  Organizaţiei  Naţiunilor  Unite  pentru  Alimentaţie  şi  Agricultură  –  FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol (RGA) o dată la 10 ani.

Recensământul General Agricol cu an de referință 2020 este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţii complexe şi date statistice pentru realizarea unui tablou complet al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală, transmite DRS.

La nivel naţional, RGA – runda 2020 se va desfăşura în conformitate cu  prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020.

Scopul fundamental al RGA – runda 2020 este acela de a oferi informaţii esenţiale pentru politicile guvernamentale în domeniul agriculturii, inclusiv pentru evaluarea procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună şi fundamentarea viitoarelor reforme ale acesteia. Această  cercetare statistică  este  atât  de  importantă încât,  pentru  neîndeplinirea la  termen  a  obligaţiilor stabilite prin legislaţia UE, Comisia Europeană poate activa procedura de infrigement pentru un stat membru. Totodată, RGA – runda 2020 va furniza informaţii necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

Rezultatele RGA – runda 2020 vor evidenţia schimbările  intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluțiile referitoare la:

– caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole

– situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a celor care fac obiectul unor subvenţii
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus