Stiri de ultima ora

Florin Roman cere oficial REVOCAREA Avocatului Poporului. Scrisoare către președinții Camerelor, pentru audierea ei în Parlament

Florin Roman cere oficial REVOCAREA Avocatului Poporului. Scrisoare către președinții Camerelor, pentru audierea ei în Parlament
Local
Deputatul de Alba, Florin Roman, a transmis joi birourilor permanente ale celor două Camere o solicitare de revocare din funcție a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. 

Potrivit documentului, Florin Roman consideră că instituția a acționat cu ”depășirea competențelor legale și cu încălcarea Constituției în ceea ce privește declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii cu privire la la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID-19, fără un temei concret”.

”În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării  procedurii de monitorizare.

Conform art 15 lit. b și art 33 alin (1) din Legea 35/1997, republicată, monitorizarea poate fi instituită doar de către Avocatul Poporului, fiind competența exclusiv de coordonare a activității MNPT, situație în care suspiciunile de practicare a torturii privesc o instituție a statului român.

Or, prin adresele înaintete către unitățile sanitare monitorizate la data de 4 iunie 2020 nu este stipulat actul administrativ emis de Avocatul Poporului în exercițiul atribuție de coordonare, în temeiul căruia se instituie monitorizarea unităților sanitare, ceea ce, per a contrario, conduce la concluzia inexistenței acestuia”.

Concluzia desprinsă din document este aceea că ”Renate Weber se situează în afara atribuțiilor constituționale conferite Avocatului Poporului pentru că a permis subordonaților săi declanșarea mecanismului național de prevenire a torturii fără respectarea dispozițiilor legale în materie”.

”Avocatul Poprului a indus o stare de confuzie, de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, infrastructură critică a statului în perioada stării de alertă” a declarat Florin Roman, care a mai adăugat că spitalele au fost obligate să afișeze procedura în derulare de ”spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Național de Prevenirea Torturii”.

Deputatul a solicitat președinților celor două Camere sesizarea comisiilor juridice pentru audierea Renatei Weber și demiterea ei.
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus