Stiri de ultima ora

Firmele din Alba au pierdut peste 2.000 de angajați într-un an. Care este salariul mediu din județ și cum a evoluat

Firmele din Alba au pierdut peste 2.000 de angajați într-un an. Care este salariul mediu din județ și cum a evoluat
Local
Autoritățile județene din Alba mai fac un pas pentru conturarea unui proiect discutat începând cu vara anului trecut.

Consiliul Județean Alba vrea să amenajeze Băile Sărate Ocnișoara, în comuna Lopadea, având la bază o fântână cu apă sărată apreciată de localnici pentru proprietățile sale ca remediu pentru diverse boli, în special reumatism.

Zona se află la cica 30 de kilometri de o altă investiție în rerulare, Băile Sărate Ocna Mureș, astfel că este oportunitate pentru extinderea turismului balnear.

În ședința Consiliului Județean din 17 septembrie, se va vota trecerea unui teren de 26.367 mp şi a fântânii în suprafaţă totală construită de 9 mp, din administrarea locală, în cea a Consiliului Județean,  pentru ”realizarea obiectivului de interes județean Băile Sărate Ocnișoara ”.

În documentație se arată că, prin programul de creștere a atractivității turistice și de agrement a teritoriilor urbane și rurale, Consiliul Județean Alba a stabilit inițierea construirii unui ștrand cu o arhitectură tradițională, cu sursă de inspirație etnografică locală, la Ocnișoara, în comuna Lopadea Nouă.

Inițiatorii arată că localitatea este cunoscută pentru apele sărate de care dispune, prospecţiile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care, prin eroziune, a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Vezi și

Un punct aparte în Ocnișoara este zona numită ”la murătoare”, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul”, precizau autoritățile județene, în vara anului trecut.

Investiția propusă este complementară celei prin care la Ocna Mureș, localitate aflată la mai puțin de 30 de km, unde se apropie de finalizare amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată. Astfel, Ocna Mureș și Ocnișoara vor deveni puncte importante pe harta județeană și națională în ceea ce privește balneoturismul și medicina recuperatorie, mai explică reprezentanții CJ.

Vezi și

Având în vedere potențialul balnear al apelor care se află pe locul vechilor saline, valorificarea acestora prin construirea unor complexe saline, vor renaște tradiția vechilor „Băi Sărate”, consideră aceștia.

Primăria reabilitează și asfaltează drumul comunal care leagă Ocnișoara de satele Ciuguzel și Odverem, prin care localitatea, locuită momentan doar de câteva familii, va fi scoasă din izolare, devenind accesibilă publicului interesat, anunțau autoritățile județene, în luna august.
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus