Stiri de ultima ora

DSVSA Alba: Reguli pentru crescătorii de porci și consumatori, în perioada sărbătorilor. Unde se face examenul trichineloscopic

DSVSA Alba: Reguli pentru crescătorii de porci și consumatori, în perioada sărbătorilor. Unde se face examenul trichineloscopic
Local
În judetul Alba, examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care functionează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din județ. Probele de carne sunt constituite în special din pilierii diafragmatici.

Se pot achiziționa porci din locuri care nu sunt afectate de Pesta Porcină Africană, identificați cu crotalie și care prezintă documente sanitare veterinare care atestă starea lor de sănătate și de transport.

DSVSA Alba recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal).

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la numărul de telefon 0258 835 915 – DSVSA Alba, precum și la adresa de e-mail: [email protected]
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus