Stiri de ultima ora

Statistici îngrijorătoare: 140 de români mor în fiecare zi de cancer. Numărul deceselor s-a dublat în România din 2009 până în 2018

Statistici îngrijorătoare: 140 de români mor în fiecare zi de cancer. Numărul deceselor s-a dublat în România din 2009 până în 2018
LifeStyle
Ultimele date venite din partea Globocan au scos la iveală o problemă acută cu care se confruntă România. Statisticile sunt îngrijorătoare și arată că 140 de români mor în fiecare zi de cancer. Astfel, numărul deceselor s-a dublat în România din 2009 până în 2018. 

4 februarie este Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, dar și o ocazie potrivită pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește problema cancerului în România. Din cauza diagnosticării tardive a acestei boli, 140 de români mor în fiecare zi din cauza cancerului. Medicii spun că dacă boala ar fi descoperită la timp, șansele bolnavilor de supraviețuire ar putea fi semnificativ mai mari.

Statistici îngrijorătoare: 140 de români mor în fiecare zi de cancer. Care sunt cauzele?

Colegiul Medicilor din România avertizează că în țara noastră, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalității din țările Uniunii Europene. Principalele cauze care au făcut ca această problemă să ia amploare sunt deficiențele sistemului de sănătate. Mai exact, numărul tot mai mic de medici, subfinanțarea programului de oncologie sau politicile neinspirate din domeniul sanitar se află pe lista factorilor care plasează România în topul țărilor cu un număr ridicat de decese din cauza cancerului.

În anul 2018, 83.461 de români au fost diagnosticați cu cancer, iar 50.902 și-au pierdut viața din această cauză. Specialiștii sunt de părere că numărul total al persoanelor bolnave ar putea depăși această valoare, având în vedere că nu există un Registru Național de Cancer. Raportul Jurnalului European de Oncologie arată că numărul deceselor din cauza cancerului s-a dublat în România din 2009 până în 2018.

“Datele statistice noi, publicate de Globocan în anul 2018 și folosind pentru România datele Registrului Regional din Cluj Napoca și pe cele ale Registrului Regional Timișoara extrapolate la cele ale țărilor vecine, arată că în România pentru o populație de 19.580.628 de locuitori au fost înregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer și o prevalență la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienți cu cancer. În ceea ce privește incidența pentru ambele sexe, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostată, de vezică urinară și cel gastric. Dacă ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) și ovarian.”, a spus prof.dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală și Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

Pentru a rezolva această problemă, specialiștii spun că este nevoie de un program de chimioterapie, de un plan național de oncologie care să cuprindă programe de screening, accesul la investigații, terapii inovatoare și testări genetice care să facă posibilă existența unor tratamente personalizate. În plus, prevenția joacă un rol foarte important, aceasta putând să ducă la scăderea mortalității și a costurilor în tratamentul cancerului.
unica.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus