Stiri de ultima ora

JURNAL PENTRU COPII. Lacul Roșu, o destinație pentru pasionații de drumeții

JURNAL PENTRU COPII. Lacul Roșu, o destinație pentru pasionații de drumeții
LifeStyle
Lacul Roşu este o destinaţie la care trebuie să ajungeţi cel putin o singură dată în viaţă, spun geografii. Cu atât mai mult cu cât zona se află pe cale de dispariţie. „Jurnal pentru copii” vă spune care sunt legendele acestui loc unic în România, dar şi de ce Lacul Roşu se află în pericol.

Lacul Roşu, cunoscut şi sub numele de Ghilcoş, este singurul lac de baraj natural din România, format în anul 1837, la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la o distanţă de 26 kilometri de oraşul Gheorgheni, din judeţul Harghita.

Una dintre curiozităţile Lacului Roşu este că şi astăzi, aici, se văd ridicându-se trunchiuri de copaci din apa lacului.

Există o legendă care spune că alunecarea de teren din zona Lacului Roşu ar fi acoperit un cioban, omorându-i oile, câinele și măgarul. Apa adunată a avut culoarea roșie de la atât de mult sânge, încât de aici și-a luat numele.

O altă legendă aminteşte de Estela, o fată frumoasă, din zonă, care se îndrăgosteşte de un flăcău ce pleacă în armată. Imediat, fata este rapită de un tâlhar şi apoi silită să îl ia de bărbat. Estela se roagă la Dumnezeu să o salveze, moment în care ploaia se porneşte, apa strânsă aici formând Lacul Roşu.

Daca vreți să vizitați Lacul Roșu, trebuie să știți că puteți merge la canotaj, pescuit și cățărat. În plus, o plimbare cu barca pe lac este întotdeauna binevenită.

În plus, pentru pasionații de drumeții, Lacul Roșu este punct de plecare pe trasee devenite extrem de cunoscute în rândul cățărătorilor. Circuitul Lacului Roșu, vârful Suhardul Mic, vârful Suhardul Mare și vârful Ucigașu.

Geografii atrag atenţia turiștilor să nu se aventureze pe traseele montane fără o pregătire corespunzătoare, mai ales că există şanse destul de mari de a se întâlni cu animale sălbatice precum capra neagră sau râsul. Cu toate că este unul dintre cele mai frumoase locuri din România, Lacul Roşu se află în pericol.

Anual, suprafața lacului se micșorează din cauza fenomenului de colmatare și se presupune că, în jurul anului 2100, acest lac va înceta să mai existe.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus