Stiri de ultima ora

DEZVĂLUIRI din infernul EVEREST. Cum a supraviețuit alpinistul român Alex Găvan

DEZVĂLUIRI din infernul EVEREST. Cum a supraviețuit alpinistul român Alex Găvan
LifeStyle
DEZVĂLUIRI din infernul EVEREST. Cum a supraviețuit alpinistul român Alex Găvan. Foto: Captură foto postul public

Alpinistul român Alex Găvan, care s-a aflat în tabăra de bază de pe muntele Everest, în apropierea căreia s-a produs cutremurul din Nepal, a povestit cum a reușit să supraviețuiască avalanșei provocate, informează postul public. 

”Tot ce ţin minte este un val imens alb venind către mine cu repeziciune. Mi-am dat seama că nu e nicio secundă de pierdut, am apucat să mă încalţ şi în fugă am plecat către cortul în care obişnuiam să iau masa, cort care avea lângă el un mare bolovan. În acele momente, m-a făcut să cred că m-ar putea proteja de impactul avalanşei”, a povestit alpinistul român.

Citește și: 

Alex Găvan a vorbit despre clipele în care a realizat că "partea de final a avalanşei" se îndreaptă spre el şi despre riscul de asfixiere la care ar fi putut fi supus.

”În momentul ăla mi-am dat seama că nu e bună ideea să mă adăpostesc după bolovan şi am luat decizia să intru în cortul bucătăriei, mai povesteşte Alex Găvan. Ajuns aici, alpinistul îşi aminteşte că în acel moment avalanşa s-a oprit”, a mai spus Găvan.

După avalanşă, Alex Găvan a fost printre alpiniştii care au participat la operaţiunile de salvare. 

Citește și:  Cutremur Nepal. Expert: Seismul a avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima

”Ne-am întors la cortul iniţal al clinicii medicale, unde am dat peste un alpinist extrem de experimentat, împreună cu un singur rănit - o parte din craniu nu mai era (...) Atâta timp cât omul respiră îl ducem la clinica medicală. Am făcut tot ce am putut. Am reuşit să nu îl omorâm”, a mai povestit Alex Găvan.

Un nou cutremur cu magnitudinea de 7.3 s-a produs, marţi, în Nepal. Magnitudinea preliminară a cutremurului anunţată a fost de 7.1. Cel puţin 66 de oameni au murit. 

Primul cutremur din Nepal, magnitudinea de 7.8, s-a produs în 25 aprilie și a provocat moartea a cel puţin 8.046 de persoane şi rănirea altor peste 17.800.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus