Stiri de ultima ora

Concert SoNoRo Conac la Alba Iulia, în cadrul Festivalului "Dilema Veche"

Concert SoNoRo Conac la Alba Iulia, în cadrul Festivalului Dilema Veche
LifeStyle
Următorul concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac va avea loc vineri, 21 august, de la ora 20:00, la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul "Dilema Veche".

Programul serii cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Frank Bridge (Lament pentru două viole) și Antonín Dvořák (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: conac.sonoro.ro .

Situată în interiorul cetății Alba Iulia, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (83 m în ax) catedrală din România.

Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil prin anul 1009, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei. În imediata ei vecinătate, în dreptul portalului de vest, a fost descoperită fundația unei biserici de la mijlocul secolului al X-lea.

La mijlocul secolului al XII-lea au fost ridicate navele transversale ale catedralei. Lăcașul a fost distrus parțial de marea invazie tătară în anul 1242. Actuala catedrală a fost construită între anii 1246-1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică. În nava laterală de sud se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, cel al fiului său, Ladislau de Hunedoara, iar în nava nordică se află sarcofagul reginei Izabella și cel al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei. În absida navei laterale nordice se află capela Lazo unde pot fi observate câteva fresce din epoca Renașterii.

Edificiul a servit drept catedrală a Episcopiei Transilvaniei, iar de la concordatul interbelic dintre România și Sfântul Scaun servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum :

Festivalul “Dilema Veche” este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România, fiind organizat de către Asociaţia „Oameni cu dileme” împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Festivalul are loc între 21 și 23 august 2015 și aduce un program de zile mari din care nu lipsesc Pleșu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz și alte finețuri muzicale, politică europeană și idei, scriitori și filme documentare și, mai ales, bună dispoziție și umor dublu rafinat. Pentru mai multe detalii despre program și invitați: festival.dilemaveche.ro

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Președinției României.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Asociația Arché

Mașina oficială oferită de: BMW

Parteneri: Illy, Avincis, Aqua Carpatica, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Merci Charity Boutique, Muzeul Național George Enescu "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Festivalul "Dilema veche", Viscri 125, Fundația Mihai Eminescu Trust, Casa Boema, Crama La Salina/ISSA, Marrevolution, Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Grof Károlyi”, Direcția de Cultură, Sport și Turism Carei Nagykaroly-Grosskarol, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Centrul Municipal de Cultură și Primăria Arad, Primăria Sectorului 1 București, Monumente Uitate.

Parteneri media: România liberă, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Esquire, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, HotNews.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus