Stiri de ultima ora

Alimentatia copiilor – prioritatea noastra, a tuturor

Alimentatia copiilor – prioritatea noastra, a tuturor
LifeStyle
Societatea Nationala de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone NUTRICIA – Early Life Nutrition, lanseaza campania de informare publica „Importanta nutritiei în primele 1000 de zile”, un demers ce îsi propune sa atraga atentia asupra importantei nutritiei de la faza de conceptie pana la varsta de 2 ani, o fereastra unica de interventie nutritionala pentru sanatatea viitorului adult. 

Campania a debutat cu o dezbatere publica pe tema ”Importanta nutritiei în primele 1000 de zile”. Evenimentul a reunit reprezentanti la cel mai înalt nivel ai autoritatilor publice, societatilor si institutiilor medicale din Romania (Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Pediatrie, Institutul de Ocrotire a Mamei si a Copilului, Colegiul Farmacistilor), precum si factori de decizie din domeniul medical, cu scopul de a identifica solutii reale pentru îmbunatatirea sanatatii populatiei din Romania prin grija asupra nutritiei timpurii.

În cadrul dezbaterii a fost semnat un document oficial de angajament prin care semnatarii si-au propus sa sustina acele masuri care acorda prioritate nutritiei în primele 1000 de zile, masuri menite sa ajute la reducerea deficientelor nutritionale si la prevenirea bolilor care afecteaza stilul de viata si starea de sanatate a populatiei. Carta afirma faptul ca sanatatea generatiilor viitoare nu este un destin, semnatarii acesteia angajandu-se în promovarea importantei nutritiei în primele 1000 de zile catre factorii de decizie drept o problema de sanatate publica.

Persoane publice din Romania s-au aliniat acestei cauze: Carmen Bruma si Prof. Gheorghe Mencinicopschi – cunoscuti adepti ai nutritiei si stilului de viata sanatos, vor împartasi parintilor din propria experienta informatii esentiale pentru sanatatea viitorului adult, prin grija asupra nutritiei timpurii, de la conceptia copilului pana la varsta de doi ani.

În Europa, bolile cardiovasculare sunt situate pe primul loc ca si cauza de mortalitate, iar în Romania acestea sunt responsabile de 59% dintre numarul total de decese. Boala cardiovasculara ucide populatia mai mult decat toate formele de cancer, cauza a 19% din totalul deceselor înregistrate în Romania. Un factor important care duce la aparitia bolilor cardiovasculare este nivelul colesterolului crescut, factor în directa relatie cu obiceiurile alimentare si stilul de viata. Alti factori de risc sunt reprezentati de obezitate, diabet zaharat, fumat, etc.

Totodata, Romania înregistreaza o prevalenta ridicata si în ceea ce priveste obezitatea si excesul ponderal în randul populatiei, un procent de 59% dintre romani fiind afectat de aceste afectiuni ale lumii moderne. Obezitatea devine astfel o problema de sanatate publica, mai ales ca un numar din ce în ce mai mare de copii se confrunta cu excesul ponderal (în Romania, 45% dintre copii prefera dulciurile, în locul legumelor, fructelor si lactatelor, iar 43.6% dintre copii au deficienta de fier la un an de zile).

Alimentatia copiilor este asadar inadecvata si neadaptata fiecarui stadiu de dezvoltare, statisticile demonstrand ca tara noastra înregistreaza rate ridicate de rahitism si de deficiente în randul celor mici, aspect punctat în cadrul dezbaterii si de catre participantii la discutie.

Initiatorul campaniei, Societatea Nationala de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone Nutricia – Early Life Nutrition, precum si alte persoane publice, Carmen Bruma si Prof. Gheorghe Mencinicopschi îsi unesc fortele pentru a arata ca este in puterea noastra sa asiguram un viitor sanatos copiilor nostri, acordand atentie nutritiei înca din primele 1000 de zile!

„Informarea deficitara si obiceiurile nesanatoase sunt doar cateva dintre principalele cauze pentru starea precara a sanatatii copiilor nostri. Aceasta realitate nu trebuie sa ramana asa. Sanatatea copiilor nostri nu reprezinta un destin implacabil, mamele din Romania trebuie sa înteleaga ca acest destin poate fi influentat printr-o informare corecta si prin adaptarea precisa a nutritiei în primele 1000 de zile, cu efecte benefice asupra sanatatii ulterioare a adultului”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.
www.bebelu.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus