Stiri de ultima ora

Xperia 5 review: un smartphone high-end „compact”, dar nu obligatoriu mic (Telefoane mobile)

Xperia 5 review: un smartphone high-end „compact”, dar nu obligatoriu mic (Telefoane mobile)
IT & Media
Sony era cunoscut drept unul dintre puţinii producători de smartphone-uri care încă produceau şi dispozitive puternice de dimensiuni reduse, apreciate de o parte dintre utilizatori. Dispozitivele Xperia „Compact” nu s-au bucurat niciodată de un succes imens în vânzări, însă aveau publicul lor ţintă bine stabilit. În ultimii doi ani, modelele Compact au dispărut complet din portofoliul companiei, însă Sony încearcă să invoce un sentiment similar în rândul utilizatorilor cu Xperia 5, o versiune mai mică a lui Xperia 1, cu hardware la fel de puternic şi un design similar, într-un corp subţire şi uşor. Totuşi, nici măcar Xperia 5 nu mai este atât de „compact” pe cât s-ar aştepta fanii.

Dacă ai vedea doar o fotografie pe internet cu Xperia 5, din partea din faţă cel puţin şi fără un punct de reper pentru dimensiuni, acest model ar putea fi confundat cu uşurinţă cu Xperia 1. Cele două modele sunt aproape identice la nivel de design, fiind construite cu ecrane pe format 21:9, fără notch şi cu margini subţiri deasupra şi sub display.

Pe partea din spate există o singură diferenţă notabilă. Camera cu trei senzori, care pe Xperia 1 era poziţionată central, a fost mutată în colţul din stânga-sus, într-un format similar cu cel de pe modelele Huawei P30 sau Galaxy Note10. Mutarea camerei este însă un aspect pozitiv, întrucât în utilizare normală pe Xperia 1 existau şanse mari să ai un deget în cadru atunci când realizezi fotografii cu camera ultra-wide. Acest risc nu a dispărut complet, însă este acum mai uşor de evitat.

Marginea metalică a telefonului este lucioasă şi alunecoasă, la fel ca şi restul carcasei, care este realizată din sticlă. Aici găsim însă toate elementele „extra”. Pe stângă există o tăviţă pentru cartela SIM şi slot-ul microSD, accesibilă prin simpla tragere a capacului, fără a necesita un pin. Pe partea din dreapta avem butoanele de volum undeva pe la 1/3 de jos în sus, imediat sub acestea se află un senzor de amprentă lateral, în timp ce sub acesta avem butonul power. În cele din urmă, în partea de jos există un buton declanşator pentru camera foto.

Am criticat acest format şi pe Xperia 1 şi în continuare nu cred că sunt necesare atât de multe elemente pe o singură parte a unui telefon. Butoanele de volum puteau fi mutate puţin mai sus, iar senzorul de amprentă putea fi integrat în butonul power, asemeni modelelor Xperia mai vechi. Nu în ultimul rând, butonul pentru cameră nu îşi mai găseşte utilizatea în era în care mulţi utilizatori folosesc telefonul aproape exclusiv în format portret, iar fotografiile şi filmările sunt declanşate exclusiv prin atingeri ale butoanelor virtuale. Este bine că există astfel de elemente care să diferenţieze Xperia 5 de alte modele, însă majoritatea utilizatorilor probabil că nu le vor folosi.

Fiind vorba despre un telefon high-end din 2019, un jack pentru căşti este complet absent, însă telefonul vine cu căşti USB Type-C pe fir în pachet, alături de un cablu de încărcare Type-C–to–Type-C şi un încărcător rapid de 18W compatibil cu standardul USB Power Delivery. Acest încărcător poate fi folosit cu orice dispozitiv compatibil, inclusiv cu noile modele iPhone 11. De altfel, încărcătorul de la iPhone 11 este compatibil cu Sony Xperia 5 pentru încărcare rapidă.

Din fericire, pentru că este atât de îngust, telefonul stă mai bine în mână în timpul utilizării, deci riscul de a-l scăpa este scăzut. Totuşi, pentru că este atât de alunecos, recomandăm o husă de protecţie aderentă. Nu de alta, dar am avut câteva momente de panică în timpul testării, telefonul alunecând puţin câte puţin spre marginea mesei atunci când era pus pe un portofel, de exemplu.

În afară de dimensiuni, doar foarte puţine elemente sunt diferite între Xperia 1 şi Xperia 5. Ecranul cu diagonală de 6,1” vine cu o rezoluţie Full HD extinsă pe verticală pe modelul mai mic, faţă de 4K extins. Această diferenţă nu este însă evidentă în utilizare. Ecranul mic cu densitate a pixelilor de 449ppi este unul dintre cele mai bune de pe piaţă în acest moment. Acesta este compatibil cu întregul spectru de culoare DCI-P3 şi afişează conţinut HDR, este foarte luminos, fiind vizibil în majoritatea scenariilor de iluminare şi răspunde foarte rapid la comenzi.

Desigur, ca în cazul oricărui ecran pe format 21:9 de pe smartphone-uri (şi nu numai), este important să menţionez că este o mare lipsă de conţinut pe acest format în spaţiul online. Majoritatea clipurilor de pe internet sunt realizate pe format 16:9. Inclusiv filmele de pe servicii de streaming precum YouTube sau Netflix preferă raportul de aspect 16:9, faţă de cel „cinematic” de 21:9. Un avantaj faţă de alte modele cu Android ar fi însă modul split-view, care afişează două aplicaţii simultan. Pentru că avem un ecran mult mai înalt, cele două aplicaţii pot afişa mai multe informaţii. Totuşi, acesta este un caz de utilizare foarte nişat, care probabil că nu va fi niciodată prea popular între utilizatori.

La nivel de performanţă, Xperia 5 nu dezamăgeşte. Poate că nu foloseşte cel mai performant procesor de pe piaţă, însă foloseşte unul dintre cele mai performante: Snapdragon 855. Acesta se regăseşte pe majoritatea flagship-urilor cu Android de pe piaţă din 2019, însă acele modele sunt semnificativ mai mari şi mai grele. La 164 de grame şi lăţime de 68mm, Xperia 5 ar putea fi cel mai „mic” telefon puternic de pe piaţă, chiar dacă este foarte înalt. Cu 6 GB RAM ai putea spune că are cam puţină memorie pentru 2019, însă adevărul este că e de ajuns pentru majoritatea situaţiilor de utilizare.

Este dezamăgitor însă că nu este şi cel mai mic telefon cu încărcare wireless. Sony foloseşte de mulţi ani sticla pentru construcţia telefoanelor sale, însă refuză să ofere această funcţionalitate care se regăseşte pe multe alte modele premium din această categorie de preţ. Din fericire, telefonul este măcar rezistent la apă şi praf la standardul IP68, chiar dacă are uşiţă pentru SIM securizată fără un mecanism deblocabil cu un pin de metal.

O categorie la care Xperia 5 stă chiar mai bine decât predecesorul său este autonmia. Xperia 1 pierdea multe „puncte” la acest capitol din cauza ecranului 4K, însă Xperia 5 cu un ecran mai mic şi rezoluţie Full HD+ performează foarte bine, oferind aproape două zile de utilizare „normală”, fără gaming. Cu utilizare medie pe social media, e-mail şi clipuri prin streaming, poţi atinge aproape mereu această performanţă. Şi atunci când îl conectezi, într-o oră acesta se încarcă până la 80% de la zero.

La capitolul software, Sony nu a schimbat nimic major. Avem acelaşi Android 9.0 „aproape” curat, cu interfaţă standard, însă cu mici îmbunătăţiri în anumite puncte cheie, în special în cazul camerei. Există în continuare aplicaţia Cinema Pro, pentru filmare în rezoluţie 4K la 24 cadre pe secundă şi cu filtre de culoare mai interesante, dedicată celor cu adevărat pasionaţi de filmarea pe telefon, preinstalată. Dar adevăratul „upgrade” a fost realizat la nivelul camerei standard.

Xperia 1 ne-a dezamăgit la momentul lansării din cauza unei aplicaţii de cameră care făcea trecerea între lentile lentă şi captura pe timp de noapte obositoare. Mai mult, amplasarea camerei făcea ca degetele să intre în cadru prea des în cazul camerei ultra-wide. Desigur, problema termică a camerelor Sony, omniprezentă încă de la primele modele Xperia Z, şi-a făcut şi acolo apariţia.

Ce rezolvă sony pe Xperia 5 (şi din câte am înţeles a rezolvat deja printr-un update de software şi pe Xperia 1) este viteza de captură, procesare şi tranziţia de pe o cameră pe alta. Încă există o mică întârziere atunci când muţi pe camera ultra-wide, însă nici pe departe la fel de gravă precum în trecut.

La nivel de performanţă, Xperia 1 şi Xperia 5 au camere în mare parte identice. O cameră principală excelentă în majoritatea cazurilor de utilizare, care este uneori trasă în jos de software. Anumite cadre nu sunt expuse corect automat, ceva ce poate fi corectat printr-un update. Detaliile captate de camera lui Xperia 5 sunt peste media din piaţă, iar detecţia automată a scenei este destul de performantă, chiar dacă Sony nu se laudă cu asta, asemeni altor producători.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus