Stiri de ultima ora

Vremea la EXTREME: Uraganele devastează Caraibele, iar Europa se pregătește de o perioadă GLACIARĂ! Ce spun specialiștii

Vremea la EXTREME: Uraganele devastează Caraibele, iar Europa se pregătește de o perioadă GLACIARĂ! Ce spun specialiștii
IT & Media
Vremea la EXTREME: Uraganele devastează Caraibele, iar Europa se pregătește de o perioadă GLACIARĂ! Ce spun specialiștii

Cele cinci uragan e care s-au format pe rând în bazinul Atlanticului şi au măturat Caraibele până în Statele Unite au intensificat dezbaterea legată de fenomenele meteo extreme. Oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă aceste excepții vor deveni reguli pe fondul încălzirii globale. Între timp, meteorologii anunţă o nouă perioadă glaciară pentru Europa, scrie Adevărul .

Phil Klotzbach, cercetător din cadrul Departamentului de Ştiinţe Atmosferice de la Universitatea Statului Colorado, atrage atenţia că este doar pentru a patra oară în anale când trei uragan e devastează în acelaşi timp insulele din Atlantic.

La rândul său, Gabriel Vecchi, profesor de geofizică la Universitatea Princeton (New Jersey), spune că actuala activitate ciclonică se explică probabil prin faptul că „ne aflăm începând din 1995 într-un ciclu activ în Atlantic“, chiar dacă nu toţi anii care au trecut de atunci au avut parte de o activitate atât de intensă.

Oamenii de ştiinţă corelează producerea uragan elor cu poluarea atmosferică deasupra Oceanului Atlantic. Dacă noxelea din anii 50 cu aerosoli de sulf, blocau razele de soare și răcea Oceanul, (împiedicând formarea uragan elor, care sunt alimentate de căldură şi de umiditate), odată cu aplicarea unor măsuri de control precum „Clean Air Act“ (din anii 70), apele Atlanticului au fost tot mai calde.

 „În prezent, marea dezbatere din comunitatea ştiinţifică este de a afla dacă încălzirea se datorează acestui curent marin sau reducerii poluării atmosferice“, a declarat profesorul de la Princeton. „Cred că există indicii care sugerează că ambii factori au contribuit la procesul de răcire, deoarece ei nu pot fi separaţi“, a adăugat el pentru AFP.

Pe de altă parte, meteorologii anunţă o iarnă grea şi scăderea temperaturilor medii în Europa. Publicaţia britanică The Mirror scrie că Tamisa va îngheţa, ceea ce nu s-a mai întâmplat de aproape două secole!

 „Această situaţie climatică gravă nu intervine brusc, pentru că o reevaluare ciclurilor din trecut şi alţi factori care afectează activitatea solară actuală şi frecvenţa petelor solare ne arată în mod absolut convingător că ne apropiem de ceva precum minimul lui Maunder (perioadă între 1645 şi 1715 când numărul de pete solare a fost mai mic decât astăzi, n. red.)“, spune climatologul James Madden pentru „The Mirror“. Această perioadă a fost numită mica perioadă glaciară.

Meteorologul Alex Sosnowski subliniază că vremea se va răci cu câteva grade la Londra, Amsterdam, Paris şi Lisabona. După cum explică specialistul Alex Sosnowski de la AccuWeather, „temperaturile de la suprafaţă a oceanelor le pot afecta semnificativ pe cele ale zonelor riverane".

Clima din Europa, în special din Londra, Amsterdam, Paris şi Lisabona, se poate răci cu câteva grade, pe măsură ce încălzirea globală afectează planeta, a adăugat el.

Acest fenomen se poate explica uşor, spune Nikolai Doronin, de la Facultatea de Geografie a Universităţii de Stat din Moscova, prin topirea gheţarilor din Arctica. Fenomenul a perturbat mişcarea maselor atmosferice, astfel că acestea nu mai urmează axa „vest-est“, ci pe cea de „nord-sud“, ceea ce duce la scăderea temperaturilor şi răcirea anormală a vremii în timpul iernii.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus