Stiri de ultima ora

SpaceX a lansat 4 astronauți către Stația Spațială Internațională. În premieră, compania lui Elon Musk a folosit o rachetă și o capsulă reciclate pentru un zbor cu echipaj uman (VIDEO) |

SpaceX a lansat 4 astronauți către Stația Spațială Internațională. În premieră, compania lui Elon Musk a folosit o rachetă și o capsulă reciclate pentru un zbor cu echipaj uman (VIDEO) |
IT & Media
O navă spațială SpaceX Crew Dragon, având la bord patru astronauți din trei țări diferite, a decolat vineri dimineață din statul american Florida, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA . Lansarea a marcat cel de-al treilea zbor cu echipaj pus în scenă de compania privată a lui Elon Musk, însă premiera a fost folosirea unei rachete și a unei capsule cu care s-a mai zburat anterior.

Lansarea de vineri dimineață, din SUA, pare să anunțe la orizont o nouă eră în materie de explorare a spațiului, deoarece, într-o premieră absolută, pentru această misiune au fost utilizate aceeași rachetă Falcon 9 care a trimis patru astronauți la Stația Spațială Internațională în noiembrie 2020, respectiv aceeași capsulă Crew Dragon care i-a dus și i-a adus înapoi pe cei doi astronauți în timpul primului zbor cu echipaj efectuat de SpaceX în mai 2020, transmite abc News .

3.. 2.. 1.. and liftoff! Endeavour launches once again. Four astronauts from three countries on Crew-2, now making their way to the one and only @Space_Station : pic.twitter.com/WDAl8g7bUK

— NASA (@ NASA ) April 23, 2021

SpaceX , compania lui Elon Musk, a lansat 4 astronauți către Stația Spațială Internațională, folosind o rachetă și o capsulă reciclate pentru un zbor cu echipaj uman în premieră

Echipajul este alcătuit din astronauții Shane Kimbrough și Megan McArthur de la NASA , astronautul Akihiko Hoshide de la agenția niponă de explorare a spațiului și Thomas Pesquet de la Agenția Spațială Europeană ( ESA ).

Capsula Crew Dragon, intitulată generic „Endeavour”, este chiar cea care Robert Behnken și Douglas Hurley către stația spațială. Totodată, la lansarea de vineri, Endeavour a fost propulsată în spațiu de racheta SpaceX Falcon 9, care a fost carbonizată la misiunea din noiembrie 2020.

LAUNCH ALERT: We are 5 minutes away from liftoff of NASA s SpaceX Crew-2 mission. Watch: https://t.co/LEYyM1d5Y3

— NASA (@ NASA ) April 23, 2021

SpaceX a făcut din reciclare o piatră de temelie pentru planul său de afaceri, sperând că recuperarea și renovarea instrumentelor de tip hardware va reduce costurile zborurilor spațiale. Deși compania a reutilizat motoare și nave spațiale la zeci de lansări de satelit și marfă în ultimii ani, compania refolosește în premieră aceste mijloace tehnice pentru un zbor cu echipaj.

„M-am întâlnit cu echipajul noaptea trecută, sunt gata să pornească”, declara Steve Jurczyk, administratorul în exercițiu al NASA , la o conferință de presă desfășurată înaintea lansării, miercuri, la Centrul Spațial Kennedy. „I-am întrebat ce așteaptă cel mai mult în această misiune, și au spus lansarea și să ajungă la stație, și să se apuce de treabă”.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus