Stiri de ultima ora

Samsung Galaxy Z Flip review: cel mai bun telefon pliabil de până acum?

Samsung Galaxy Z Flip review: cel mai bun telefon pliabil de până acum?
IT & Media
Telefoanele pliabile sunt în centrul atenţiei în ultimele câteva luni, însă nu probabil din motivul pe care l-ar aştepta producătorii. Într-adevăr, acestea fac un lucru imposibil până de curând: transformarea unui telefon cu ecran mare într-unul mai compact şi mai uşor de ascuns într-un buzunar, însă tehnologia timpurie pare să se bucure şi de multe dezavantaje: ecrane predominant fragile. Galaxy Z Flip este cel mai recent smartphone pliabil de la Samsung, cel de-al doilea lansat de producătorul sud coreean şi unul dintre puţinele disponibile în prezent pe piaţă. Iată care sunt impresiile pe care mi le-a lăsat acesta după câteva zile de utilizare.

Samsung Galaxy Z Flip: Design şi construcţie

M-am întâlnit prima dată cu Samsung Galaxy Z Flip la lansarea dispozitivului din Londra, unde am avut ocazia să îl „butonez” câteva minute, alături de modelele Galaxy S20, care erau adevăratele „vedete” ale evenimentului. Având telefonul pe mână câteva zile, impresiile pozitive iniţiale nu s-au schimbat foarte mult. Samsung a reuşit să livreze probabil cel mai bine construit smartphone pliabil de până acum, cu un design simplu şi care se comportă asemeni unui smartphone obişnuit, fără prea multe „pretenţii”.

De fapt simplitatea este cel mai mare atu al lui Galaxy Z Flip. Acesta nu este decât un smartphone obişnuit, care poate fi pliat de la jumătate, dimensiunile sale fiind reduse de două ori pe verticală şi mărite în consecinţă de două ori în profil. Există un public care se tot plânge de faptul că telefoanele noi cu ecrane mari nu au loc în buzunarele de la pantaloni, aşa că Galaxy Z Flip ar putea fi o soluţie în acest sens... sau poate un urmaş al său.

Spun asta pentru că Galaxy Z Flip este în continuare un telefon din „prima generaţie”, un pic mai mult decât un simplu „telefon concept” sau „experiment”, dar nu tocmai un produs care să fie dedicat publicului larg de consum. Iar Samsung ştie asta şi de aceea îl pune pe piaţă la un preţ atât de mare. Pentru un telefon care este în mare parte, din punct de vedere hardware, un Galaxy S10e, simplul fapt că se pliază îi creşte preţul la 6.999 lei pe piaţa din România.

La acelaşi preţ ai putea cumpăra noul Galaxy S20 Ultra, cel mai puternic smartphone produs de Samsung, cu cele mai performante camere, sau un iPhone 11 Pro Max, care de asemenea are camere mai bune şi procesor mai rapid. Dar inovaţia cere sacrificii, iar fără un Galaxy Z Flip la 7.000 lei nu vom putea avea în viitor telefoane pliabile la preţuri mult mai accesibile şi probabil mult mai rezistente.

Construcţia lui Galaxy Z Flip nu este străină pentru cei care sunt utilizatori de dispozitive Samsung. Vorbim despre un exterior din sticlă, ramă metalică în jurul acestor panouri şi o balama îmbunătăţită faţă de cea a lui Galaxy Fold. Aceasta poate sta acum în orice poziţie şi are şi câteva perii care ar trebui să ţină praful afară. Ecranul, pe care Samsung l-a lăudat ca fiind protejat cu sticlă ultra-subţire este însă o altă discuţie.

Da, s-a dovedit că ecranul este într-adevăr acoperit de un strat de sticlă subţire, însă aceasta nu are rol de protecţie. Deasupra acestei sticle a fost aplicat din nou un strat de plastic protector, care este foarte uşor de deteriorat, inclusiv cu unghiile de la degete. Astfel, telefonul ar trebui folosit cu aceeaşi grijă cu care trebuia folosit şi modelul Galaxy Fold. Diferenţa între cele două modele se simte însă în utilizare, întrucât modelul Z Flip pare să aibă un display ceva mai „rigid” la atingere, caracteristică asigurată de sticlă. Şi pentru a proteja şi mai bine ecranul, Samsung a pus în jurul acestuia o ramă de plastic, care afundă puţin ecranul. Astfel, în cazul unui accident, impactul va fi preluat de plastic, nu direct de display.

În continuare, ecranul principal are o „dungă” în zona în care se pliază, însă aceasta este acum orizontală şi ceva mai pronunţată decât pe Galaxy Fold. Astfel, chiar dacă nu se vede direct, aceasta se va simţi la atingere la fiecare scroll în acea zonă. Acesta pare să fie unul dintre dezavantajele plierii pe verticală.

Judecând după dimensiunile şi forma ecranului exterior, Samsung pare că iniţial a uitat să pună unul şi a integrat în ultimul moment cel mai mare ecran pe care mai avea loc în spaţiul restrâns din carcasă. Acesta poartă rol doar de ecran de notificări, indicator pentru oră şi poate din când în când o mică oglindă pentru selfie-uri. Nu va ajuta foarte mult la încadrare, însă, întrucât nu se vede niciodată întregul cadru pe acest ecran.

La capitolul ergonomie, Galaxy Z Flip stă aşa-şi-aşa. Nu este foarte uşor de deschis cu o singură mână. Este necesară introducerea degetului mare între cele două jumătăţi şi o mişcare de încheietură pentru a deplia complet ecranul. Această acţiune sigur va duce la accidente în viitor. Sugerez deschiderea exclusiv cu două mâini şi folosirea husei transparente din pachet, doar pentru un plus de protecţie. Apoi, butoanele fizice, power (cu senzor de amprentă integrat) şi cele de volum sunt poziţionate pe laterala din dreapta, în partea de sus. În mod normal asta nu ar fi o problemă, însă acesta este un telefon neobişnuit de înalt, iar accesarea butoanelor de volum necesită puţin efort cu o singură mână.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus