Stiri de ultima ora

Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3

Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3
IT & Media
Piata de comunicatii electronice din Romania a inregistrat, in prima jumatate a acestui an, venituri totale de 8,07 miliarde de lei, cea mai mare pondere provenind din furnizarea serviciilor de telefonie mobila, cu 39% din total, conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Potrivit sursei citate, venitul mediu lunar obtinut din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice a fost de 69,3 lei/locuitor. In functie de veniturile obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice in prima jumatate a acestui an, primii trei sunt Orange cu 26%, Grupul Telekom (24%) si Vodafone (21%), ceilalti furnizori cumuland 29% din piata.

Datele ANCOM releva faptul ca, in prima jumatate a acestui an, erau 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila (-1,6%), dintre care 9,7 milioane erau persoane fizice pe baza de abonament, 3 milioane erau persoane juridice pe baza de abonament si 9,5 milioane (-4,5%) utilizatori pe baza de cartele preplatite active.

In total, in prima jumatate a anului 2019, s-a vorbit la telefonul mobil 33,6 miliarde minute (+0,1% fata de semestrul anterior), un utilizator vorbind, in medie, 4 ore si 9 minute pe luna. Durata medie a unui apel a fost de 2 minute si 45 de secunde. Mentinerea nivelurilor traficului de telefonie mobila este realizata pe seama apelurilor nationale catre alte retele mobile.

In functie de numarul de cartele SIM active la sfarsitul lunii iunie a acestui an, Orange avea o cota de piata de 39%, Vodafone 30%, Grupul Telekom 18%, ceilalti furnizori insumand 14%.

Utilizatorii din Romania aflati in roaming in strainatate continua sa genereze ritmuri sustinute de crestere a traficului de roaming international: traficul de telefonie in roaming a crescut cu 6%, pana la 2,6 miliarde minute apeluri efectuate si primite, iar traficul de date in roaming a crescut cu 71%, ajungand la 10.232 TB in prima jumatate a anului 2019.

Pe segmentul telefoniei fixe, in primele 6 luni ale anului, cererea pentru serviciile de telefonie fixa continua sa scada, prin efectul cumulat al reducerii numarului de linii de acces cu 4,1% (pana la 3,51 milioane) si al traficului de telefonie (-7,5%, pana la 1 miliard minute), de 33 ori mai putin decat traficul de telefonie mobila. In acest context, traficul mediu lunar de telefonie fixa a ajuns la numai 9 minute pe locuitor, in scadere cu 7% fata de primele sase luni ale anului anterior.

La capitolul serviciilor de retransmisii TV, numarul de abonati la servicii de retransmisii TV furnizate contra-cost inregistreaza o usoara scadere, de -0,1%, in prima jumatate a acestui an, ajungand la valoarea de 7,63 milioane. In functie de suportul utilizat, 5,36 milioane de utilizatori erau abonati la retelele prin cablu, 2,13 milioane primeau serviciile de retransmisii TV prin satelit, iar 0,13 milioane la IPTV.

In mediul urban, rata de penetrare era de 105,8% la 100 gospodarii, in timp ce in rural era de 96,9% la 100 gospodarii. In privinta numarului de abonati, la 30 iunie 2019, cea mai mare cota de piata era detinuta de RCS&RDS (51%), acesta fiind urmat de Grupul Telekom (18%) si UPC (12%), ceilalti furnizori insumand 19%.

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru al anului 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre Autoritate valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform legislatiei.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus