Stiri de ultima ora

Întinderile de gheață din Arctica, la cel mai scăzut nivel din ultimii 5.500 de ani. Noi concluzii sumbre despre încălzirea globală

Întinderile de gheață din Arctica, la cel mai scăzut nivel din ultimii 5.500 de ani. Noi concluzii sumbre despre încălzirea globală
IT & Media
Schimbările climatice din ultimele milenii își pun amprenta tot mai mult asupra marilor întinderi de gheață din Arctica.

Un studiu recent a scos la iveală că întinderile de gheață din Marea Bering, regiunea sudică a Arcticii, au atins noi minime record în iernile anilor 2018 și 2019.

Dacă până acum reducerea întinderilor de gheață pe perioada verii a fost adusă în prim-plan pentru a arăta efectele schimbărilor climatice, cercetătorii arată acum că banchizele își pierd din suprafață și pe timpul iernii, noteaza Science News, citand concluziile studiului publicate de Science Advances.

În cadrul noului studiu, echipa de cercetători a reușit să arate că schimbările climatice provocate de activitatea oamenilor au afectat întinderile de gheață din Arctica și în timpul iernii.

Cercetătorii au analizat turbăriile de pe insula St. Matthew, din largul statului Alaska, unde au găsit compuși organici din plante care datează din urmă cu câteva milenii. Astfel, examinând diferite molecule de oxigen rămase captive în sedimente, echipa de cercetători a descoperit care au fost condițiile atmosferice și oceanice care au afectat cantitatea de precipitații și banchizele în ultimii 5.500 de ani.

Astfel, ei au scos la iveală că nu doar temperaturile în creștere afecteză intinderile de gheață din zona arctică, ci acestea au ajuns să fie influențate și de modificările curenților atmosferici și oceanici asociate schimbărilor climatice. Acestea din urmă au chiar un efect mai nociv asupra banchizelor decât creșterile de temperatură.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus