Stiri de ultima ora

Mate 30 Pro: impresii despre primul flagship Huawei fără Google (Telefoane mobile)

Mate 30 Pro: impresii despre primul flagship Huawei fără Google (Telefoane mobile)
IT & Media
Huawei a ţinut în România un eveniment de prezentare pentru modelul Mate 30 Pro, cât şi pentru noile sale dispozitive din gama wearables, Watch GT 2 şi Freebuds 3. În timp ce dispozitivele wearables sunt interesante, atenţia a fost captată în special de noul flagship al companiei, care ar putea fi lansat şi în Europa (şi implicit în România) într-o ediţie limitată. Desigur, această lansare ar implica lipsa Google Mobile Services din fabrică, însă reprezentanţii companiei spun că există magazine locale interesate să aibă acest model în ofertă.

Huawei Mate 30 Pro - Hardware premium de top

În materie de design, Mate 30 Pro este comparabil cu orice alt flagship de pe piaţă şi, din anumite puncte de vedere, reuşeşte chiar să le şi întreacă. Display-ul „cascadă” este într-adevăr impresionant, acesta prelungindu-se pe laterale mai mult decât o fac dispozitivele cu ecrane curbate de la Samsung sau OnePlus, de exemplu. Atunci când priveşti ecranul din faţă, acesta nu pare să aibă margini, înclinarea de 88 de grade făcând rama metalică de pe margini să dispară complet.

Calitatea ecranului este foarte bună, la un nivel apropiat de cel al modelelor de top din piaţă precum cele de pe Galaxy Note10+ sau iPhone 11 Pro Max, de exemplu. Acest model are o diagonală de 6,53”, însă vine pe un format puţin mai lat decât ne-am obişnuit în ultima vreme: 18,5:9. Astfel, întregul dispozitiv pare să fie mai compact decât alte flagship-uri din prezent, iar greutatea de 198 de grame este bine distribuită, făcându-l să pară chiar mai uşor decât este de fapt. Adevărul este că iPhone 11 Pro cu ecran de 5,8” are o greutate comparabilă.

Un aspect care nu mi-a plăcut atunci când am folosit Mate 30 Pro a fost lipsa butoanelor de volum fizice. Compania a pus butonul de power de culoare roşie pe laterala din dreapta, însă butoanele de volum sunt complet absente la prima vedere. Controlul volumului se face printr-un gest de două atingeri cu degetul pe laterala curbată a sticlei, în partea de sus, fie pe stânga, fie pe dreapta... cel puţin în teorie. În practică, acest gest necesită puţin exerciţiu şi nu funcţionează de fiecare dată. Ajustarea volumului este mai complicată decât ar trebui, iar imposibilitatea de a controla volumul cu ecranul stins este clar un dezavantaj al acestui dispozitiv. Pentru acest dispozitiv, Huawei a implementat un sistem de vibraţii haptic, similar cu Taptic Engine de pe iPhone, fiecare mişcare a barei de volum făcând un click pe care îl simţi. Totuşi, asta nu face experienţa de schimbare a volumului cu multi mai plăcută.

Huawei s-a lăudat în cadrul prezentării oficiale de la Munchen inclusiv cu un sistem de control de la distanţă folosind gesturi de mişcare ale mâinii, însă nu am reuşit să le fac să funcţioneze într-un mod consistent. Anumite gesturi precum strângerea pumnului şi depărtarea pentru screenshot-uri a mers mai uşor, însă scroll-ul în sus şi în jos nu a funcţionat aproape deloc.

Notch-ul din partea de sus nu este tocmai „modern” conform standardelor actuale, alţi producători (inclusiv Huawei pe alte modele) adoptând deja soluţii precum o cameră retractabilă şi ecran complet sau un orificiu într-unul din colţuri sau centrat. Huawei Mate 30 Pro vine însă cu o soluţie de deblocare avansată, asemeni Mate 20 Pro de anul trecut, care este similară cu Face ID de pe iPhone şi noua tehnologie de recunoaştere facială de pe Pixel 4. În teorie, sistemul de autentificare prin recunoaştere facială aceasta ar trebui să fie mai bine securizat chiar şi decât senzorul de amprentă optic integrat în display.

Tot la capitolul hardware, Huawei Mate 30 Pro vine cu câteva particularităţi interesante. De exemplu, este unul dintre puţinele dispozitive de pe piaţă care încă oferă un port infraroşu, pentru a emula telecomanda pentru diverse electrocasnice. Din păcate, Huawei nu renunţă la standardul proprietar Nano Memory pentru carduri de stocare, acestea fiind produse doar de Huawei, iar capacitatea maximă este de 256 GB. Cardul nu poate fi introdus în alte dispozitive şi nici nu există card readere compatibile pentru PC, transferul de date fiind posibil exclusiv prin USB-ul telefonului.

Huawei Mate 30 Pro - Android, dar fără Google

Nu am stat să rulez teste de performanţă pe Mate 30 Pro, însă nici nu ar fi necesare. Telefonul este cel mai performant dezvoltat de Huawei până în prezent şi nu s-a plâns nimeni de modelele Mate 20 sau P30, care foloseau Kirin 980 în locul Kirin-ului 990 din prezent, aşa că nici nu avea rost. Totuşi există şi un alt motiv pentru care aceste teste nu au fost nici măcar posibile, o problemă care este şi va rămâne probabil o pată mare şi neagră asupra acestui dispozitiv: lipsa accesului la aplicaţii.

Modelul pe care l-am avut la îndemână folosea software-ul EMUI 10, bazat pe Android 10, în varianta pentru China. Astfel, acesta avea pre-instalate multe aplicaţii chinezeşti. Fie că are soft de China, sau de Europa însă, Mate 30 Pro nu are şi probabil că nu va avea prea curând acces la Google Play Store, magazinul de aplicaţii pe care toţi utilizatorii de Android sunt obişnuiţi să îl folosească. În consecinţă, telefonul nu are acces la Google Maps, GMail, YouTube, Google Assistant, Docs, sau orice altă aplicaţie produsă de Google.

Da, probabil că există câţiva interesaţi să îşi „modeze” telefonul prin diverse metode pentru a instala serviciile Google cumva. Nu mai există nicio soluţie „la cheie” precum lzplay , deci acesta nu ar putea deveni prea curând un dispozitiv de masă, precum Mate 20 Pro sau P30 Pro. O altă soluţie care implică un fel de „scărpinare la tâmpla stângă cu mâna dreaptă” este instalarea VMOS dintr-un alt magazin alternativ de aplicaţii, o maşină virtuală care poate permite instalarea aplicaţiilor Google şi a altor aplicaţii din Play Store într-o interfaţă separată. Totuşi, această metodă nu garantează acces la toate funcţiile hardware şi software ale telefonului, iar totul este prea greoi şi prea puţin intuitiv. De altfel, gestionarea notificărilor în timp real folosind această soluţie este departe de a fi ideală, fiind prea complicată, şi nedemnă de un dispozitiv de peste 1.000 de euro.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus