Stiri de ultima ora

LUMEA AZI "Cheddar Man" - Cercetătorii au făcut profilul strămoșului britanicilor

LUMEA AZI Cheddar Man - Cercetătorii au făcut profilul strămoșului britanicilor
IT & Media
Acum 10 mii de ani, oamenii care trăiau pe teritoriul Angliei de astăzi aveau pielea închisă la culoare și ochii albaștri. La această concluzie au ajuns oamenii de știință, după ce au studiat ADN-ul unui schelet găsit într-o peșteră din sudul Angliei.

Britanic vechi de 10 mii de ani

Scheletul studiat a fost găsit în 1903 în Cheile Cheddar, dar abia acum tehnologia a permis studierea genomului său.

Datele obținute i-au ajutat pe cercetătorii de la Universitatea din Londra să reconstituie chipul celui pe care presa de specialitate l-a numit "Cheddar Man".

"Datorită condiţiilor din grotă, ADN-ul lui Cheddar Man s-a conservat foarte bine, aşa că am putut să obţinem informaţia genetică despre el şi, pe baza acesteia, ne-am făcut o imagine despre strămoşii britanicilor care au venit pe teritoriul britanic, probabil din est", subliniază paleontologul Tom Booth.

"Comparând datele genetice ale europeanului de azi cu cele ale lui Cheddar Man, ne-am putut da seama cam cum arată", subliniază Booth.

Se crede că pielea umanoizilor care trăiau în regiunile nordice s-a decolorat în timp pentru a absorbi mai bine lumina soarelui, necesară producerii vitaminei D în organism.

Cheddar Man are profilul genetic al altor indivizi din Mezolitic găsiți pe teritoriul Spaniei, Ungariei și Luxemburgului.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus