Stiri de ultima ora

Jumatate dintre specii risca sa dispara din cauza schimbarilor climatice

Jumatate dintre specii risca sa dispara din cauza schimbarilor climatice
IT & Media
Jumatate dintre plantele si animalele din zonele naturale cele mai bogate ale lumii risca sa dispara daca emisiile de gaze cu efect de sera vor continua sa creasca in mod necontrolat, au avertizat expertii.

Chiar daca sunt atinse obiectivele de limitare a incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustriala, un sfert dintre specii ar putea disparea totusi din cele mai importante zone naturale de pe Pamant, se arata in concluziile cercetarii.

Studiul dezvaluie impactul schimbarilor climatice asupra plantelor, mamiferelor, reptilelor, pasarilor si amfibienilor din zone bogate si de neinlocuit din salbaticie, din Amazon si Yangtze, China, pana in Galapagos.

Cercetatorii au analizat impactul cresterii valorilor de temperatura si al schimbarilor cantitatii de precipitatii in cadrul mai multor scenarii climatice (de la un esec al reducerii emisiilor la actiuni dure pentru limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius), asupra a aproximativ 80.000 de specii care traiesc in 35 de regiuni salbatice.

Unele dintre cele mai afectate zone sunt Amazonul, padurile Miombo din sudul Africii, unde traieste cainele salbatic african, si sud-vestul Australiei, conform rezultatelor cercetarii realizata de University of East Anglia, James Cook University si organizatia World Wide Fund for Nature (WWF).

Iar specii precum panda gigant sau leopardul de zapada si ursul polar s-ar putea confrunta cu reducerea habitatului si cu imputinarea surselor de hrana.

Esecul reducerii emisiilor de carbon care stau la baza schimbarilor climatice, ceea ce ar duce la o crestere a temperaturii cu 4,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustriala pana in 2100 ar putea determina disparitia a 80% dintre mamiferele din padurile Miombo si a 67% dintre plantele din Padurea Amazoniana.

Temperaturile mai ridicate si precipitatiile neregulate ar putea deveni "noua normalitate", cu un impact deosebit asupra unei diversitati de specii de animale salbatice, de la elefantii africani care consuma in fiecare zi cantitati importante de apa pana la tigrii din zonele de coasta din India si Bangladesh, care ar putea ramane fara 96% din habitatul pentru reproductie din cauza cresterii nivelului marilor si oceanelor.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus