Stiri de ultima ora

JEDI a încăierat giganții informaticii

Pentru proiectul său Pentagon JEDI Cloud, Departamentul Apărării a decis să nu apeleze decât la un singur furnizor de servicii cloud, anunțul declanșând o competiție acerbă între giganții tehnologiei pentru obținerea acestui contract estimat la 10 miliarde dolari.

Actualizat: 18.09.2019 - 09:17

Între timp, China s-a angajat în dezvoltarea propriului sistem informatic cloud militar și responsabilii de la Pentagon se grăbesc să acționeze. În cadrul unei mese rotunde cu ușile închise organizată la Pentagon, generalul Jack Shanahan a declarat că „nu dorim să mai pierdem timp pentru că știm că adversarii noștri potențiali acționează cu propria viteză. Fie că este vorba despre Baidu, Alibaba, Tencent, SenseTime, toți propun propriile soluții cloud” și „prin nivelul investițiilor și numărul persoanelor implicate, ei avansează foarte rapid”. Shanahan, general trei stele, responsabil al Centrului comun pentru Inteligență Artificială (IA) al Pentagonului a explicat că armata americană cercetează o serie de întreprinderi care susțin IA, ceea ce întârzie desemnarea câștigătorului.

Statele Unite au temeri că ar putea rămâne în urmă față de Rusia și China în domeniul IA „militară” și prevede dotarea cu mijloace pentru a rămâne avangarda în domeniul inteligenței artificiale utilizată în scopuri militare și JEDI este unul din aceste mijloace. În Cartea Albă a Apărării, publicată de China într-un moment  în care rivalitatea între Beijing și Washington se exacerbează pe mai multe fronturi, se subliniază că „rivalitatea strategică la nivel mondial se accentuează”, iar conflictele evoluează spre un „război inteligent” și citează recurgerea la inteligența artificială sau la informatica în cloud.

Contractul de cloud computing numit Joint Enterprise Defense Infrastructure  sau JEDI ar putea reprezenta peste 10 miliarde dolari pentru servicii oferite pe o perioadă de zece ani.  Informațiile clasificate secret de apărare vor fi stocate într-o infrastructură fizică și furnizorii vor asigura serviciile de stocare, computing și vor fi accesibile tuturor entităților defensive și militare ale Pentagonului.

Intervenția lui Trump

Contractul lucrativ care urma să fie atribuit în septembrie 2018 a fost amânat până când secretarul Apărării, Mark  Esper va încheia o serie de revizii aprofundate ale tehnologiei. Esper este decis să facă în așa fel „ca militarii noștri să dispună de cele mai bune capacități, inclusiv de IA, pentru a rămâne forța cea mai letală din lume, păstrând în același timp banii contribuabililor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Elissa Smith. „Ținându-și promisiunea făcută membrilor Congresului și publicului american, secretarul Esper examinează programul JEDI și nici o decizie nu va fi luată înainte de finalizarea examinării”. La începutul lunii august, Pentagonul a anunțat că Esper va examina acordul JEDI, după ce președintele Donald Trump a declarat că a primit plângeri din partea societăților privind acest proces de atribuire și a enumerat Microsoft, Oracle și IBM. În plus, a subliniat că întreprinderile au susținut că specificațiile contractului sunt favorabile gigantului Amazon, după cum arată Bloomberg. În acest stadiu, Microsoft Azure și Amazon Web Services sunt ultimii doi candidați rămași în cursă pentru contractul cu Pentagonul, fiind singurele două propuneri care răspund exigențelor ministerului Apărării, iar acordul JEDI le-ar consolida și mai mult poziția în domeniul informaticii. Amazon Web Services domină piața cloud și a semnat déjà un contract pe zece ani cu CIA în urmă cu patru ani.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus