Stiri de ultima ora

Huawei P40 Pro review: cea mai bună cameră, ofertă limitată de aplicaţii

Huawei P40 Pro review: cea mai bună cameră, ofertă limitată de aplicaţii
IT & Media
Huawei P40 Pro este probabil cel mai important produs pe care compania chineză îl lansează în 2020. Acesta nu este doar primul său telefon high-end al anului, care va fi probabil întrecut în performanţă de procesare şi capabilităţi foto de către inevitabilul Huawei Mate 40 Pro la toamnă, însă va fi şi testul suprem pentru piaţa vestică care va răspunde la o întrebare pe care toţi cei care urmăresc industria de tehnologie şi-o pun probabil de aproape un an de zile. Va reuşi Huawei să continue să aibă succes în Europa fără serviciile Google?

Huawei P40 Pro: hardware excelent într-un pachet atrăgător

Răspunsul scurt pe termen lung mi se pare momentan că ar putea fi „probabil că da”. Noul Huawei P40 Pro demonstrează că în ciuda dificultăţilor, compania nu se dă înapoi şi merge înainte cu capul sus. Noul său flagship este dovada clară că Huawei continuă să considere telefoanele sale dispozitive de top, comparabile cu oricare altele din această categorie şi chiar speră ca avantajele sale la anumite capitole, precum camera foto, să atragă utilizatorii altor branduri.

Pentru P40 Pro, Huawei a ales un design complet nou pentru seria sa de telefoane. Acesta este primul model din gama flagship a companiei care adoptă un ecran perforat faţă de un decupaj, dar este totodată şi primul ecran de pe piaţă curbat pe patru laturi. Pe spate, modulul de cameră este acum mai pronunţat, într-o manieră similară cu cea a făcut şi Samsung pe modelul S20 Ultra: avem de a face cu un dreptunghi mare, ieşit în relief, care găzduieşte cei trei senzori şi camera 3D. Sticla de pe spate este decorată pe modelul testat de noi în nuanţe vii în degrade, o variantă populară între fanii Huawei din ultimii ani.

Nu pot să nu remarc faptul că Huawei nu a mai adoptat acel ecran „cascadă” de pe Mate 30 Pro, care mi-a dat bătăi de cap cu setarea volumului în urmă cu câteva luni. Compania a adoptat clasicele butoane fizice, o soluţie semnificativ mai bună şi pe care te poţi baza în orice situaţie, fie că ecranul este stins sau aprins. De altfel, acesta este unul dintre puţinele telefoane de top de anul acesta care nu se transformă într-o „cărămidă”. Da, este un telefon mare, cu ecran cu diagonală mare a ecranului, însă nu exagerat faţă de modelele din anii precedenţi. Alţi producători au preferat să meargă în direcţia dimensiunilor de aproape 7” pentru modelele high-end, în timp ce Huawei pare să adopte o atitudine conservatoare la acest capitol.

Desigur, acest model va fi cu siguranţă prea mare pentru o parte dintre utilizatori, însă faptul că integrează componente în plus, necesare pentru tehnologia 5G, înseamnă că dimensiunile nu ar putea fi cu mult reduse oricum. Pentru o mai bună prindere a unui dispozitiv atât de alunecos, care de multe ori necesită utilizarea cu două mâini, pentru că este curbat efectiv pe toate laturile, recomand utilizarea husei din pachet, dacă nu chiar a unei huse mai rezistente la şocuri, pentru că riscul să îl scăpaţi din mână este mare. Cu sticlă pe toate părţile şi doar puţin metal pe margini şi pe la colţurile ecranului, sunt slabe şanse să nu se spargă la impactul cu solul.

De altfel, acele colţuri sunt cam singura problemă pe care am întâmpinat-o cu design-ul acestui dispozitiv. În fotografiile de presă, P40 Pro dă impresia că are un ecran aproape „infint”, care are margini doar la colţuri. În realitate însă, ecranul are ramă vizibilă pe toate părţile, iar colţurile rotunjite sunt foarte evidente. Desigur, nu este o problemă gravă, însă parcă acele colţuri strică puţin din aspectul „aproape” impecabil al telefonului.

Probabil că unii s-ar plânge şi de decupajul în ecran, unde este poziţionată camera frontală şi o selecţie generoasă de senzori, însă fiind utilizator de iPhone X de când a apărut şi de câteva luni de iPhone 11 Pro Max, am devenit imun la decupaje în ecran. Ba chiar cred că soluţia celor de la Huawei este destul de elegantă, având în vedere faptul că în acest decupaj este integrat şi un sistem avansat de recunoaştere facială. Desigur, nu este la fel de performant sau sigur precum cel de pe iPhone sau Huawei Mate 20 şi Mate 30 Pro, însă foloseşte un senor infraroşu dedicat pentru a asigura deblocare instantă în orice condiţii de iluminare. Acest sistem este atât de performant încât nu poate fi păcălit cu o simplă fotografie, ca în cazul recunoaşterii faciale cu camera frontală şi destul de rapid pentru a transforma senzorul de amprentă într-o componentă aproape inutilă.

Da, P40 Pro încă include un senzor de amprentă integrat în ecran, care este foarte rapid şi foarte bine poziţionat (nici prea jos, nici prea sus). Acesta funcţionează perfect şi asigură deblocare instantanee, însă de obicei telefonul este deja deblocat înainte să apuci să duci degetul spre el, datorită senzorilor frontali. Personal, am considerat că merită sacrificiul câtorva pixeli de pe ecran pentru o deblocare facială atât de rapidă. Cu siguranţă, această soluţie nu va mulţumi pe toată lumea, însă pare mai elegantă decât un decupaj semnificativ mai mare în centrul ecranului.

Huawei P40 Pro: performanţă comparabilă cu cele mai puternice modele de pe piaţă

La capitolul performanţă, P40 Pro nu rezervă prea multe surprize. Deja Mate 30 Pro, echipat cu aceeaşi platformă hardware, Kirin 990, a demonstrat că Huawei poate face procesoare high-end competitive, performanţa fiind la un nivel apropiat de Exynos 990 de la Samsung, Apple A13 sau Snapdragon 855 şi 865. În cazurile de utilizare obişnuite, diferenţele între telefoanele de top vor fi practic inexistente, anumite procesoare având avantaje la anumite capitole.

Când tragi linie însă, toate vor oferi un nivel de performanţă similar, chiar dacă testele scot anumite modele deasupra celorlalte în punctaj. 8 GB memorie RAM sunt mai mult decât suficienţi pentru un telefon de top, în timp ce 256 GB stocare vor oferi mai mult spaţiu decât folosesc majoritatea utilizatorilor. Există şi posibilitatea de a adăuga un card de memorie, însă după cum bine ştim de câţiva ani deja, Huawei foloseşte carduri Nano Memory proprietare, mai scumpe decât cele de tip microSD.

Huawei este o companie cunoscută pentru autonomie bună pe modelele sale de top, iar Huawei P40 Pro nu dezamăgeşte la acest capitol. Pe lângă faptul că se încarcă foarte repede cu adaptorul de priză din pachet de 40W, acesta poate fi şi încărcat rapid la 27W prin tehnologia Qi wireless. Din păcate, nu prea sunt pe piaţă multe încărcătoare compatibile, deci va trebui să optaţi probabil pentru încărcătorul produs de Huawei pentru a beneficia de viteză atât de mare de încărcare. La aproape două zile de utilizare cu ecranul la 90 Hz în utilizare normală, putem spune că Huawei şi-a făcut treaba şi de data aceasta. Pentru două zile complete însă, frecvenţa va trebui scăzută la 60 Hz, iar cei care folosesc telefonul intensiv îl vor încărca probabil zilnic.

Huawei P40 Pro: un software încă incomplet

De exemplu, deja mai multe bănci din România au lansat aplicaţiile lor pe magazinul Huawei, însă nu toate. În continuare nu există Revolut, de exemplu, aplicaţie cu peste 1 milion de clienţi doar în România. În acelaşi timp, servicii de streaming de muzică precum Spotify sau Netflix încă nu sunt prezente, iar instalarea lor din alte surse nu este tot timpul simplă. Huawei pare să facă mai degrabă parteneriate cu servicii şi companii locale momentan, pentru negocierile la nivel mondial fiind nevoie de mai mult timp.

Încă nu am găsit o alternativă destul de bună la Google Maps, de exemplu, fiind nevoit să folosesc hărţile din browser. La fel şi în cazul YouTube. Mulţi vor spune să caut alternative mai mult sau mai puţin bune pentru YouTube, însă personal nu pot renunţa la funcţiile pe care mi le oferă aplicaţia de bază, precum lista de recomandări, canale abonate, istoricul de pe contul personal şi restul de funcţii, precum abonamentul Premium.

Pentru o parte dintre aplicaţii, magazinele alternative precum Amazon AppStore, Apptoide sau Apkpure îşi fac treaba, însă este greu să ţii pasul cu ce aplicaţie găseşti în care magazin. În funcţie de cât de dependenţi sunteţi de aplicaţiile Google şi cât de mult vă pasă de cumpărăturile deja făcute pe Google Play Store, probabil că veţi putea sau nu să folosiţi un telefon fără servicii Google. Eu, care nici măcar nu folosesc Android ca telefon principal, tot nu ma pot adapta la lipsa lor. Iar instalarea serviciilor prin metode alternative este o luptă zadarnică, întrucât orice update de software sau orice verificare extra de la Google poate bloca utilizarea lor în orice moment. Nu pot risca să rămân fără funcţionalitatea pe care o aştept de la un telefon în orice moment.

În rest, diferenţele între EMUI 10 şi 10.1 sunt minore. A apărut de exemplu un soi de alternativă la Google Discover în partea stângă a ecranului principal, cu ştiri locale din diverse surse, aplicaţiile pot fi acum rulate în fereastră, iar anumite funcţii mai avansate fie încă nu sunt active, fie nu sunt disponible în România, precum noul asistent virtual Celia.

Am apreciat însă faptul că Huawei te întreabă la configurare dacă vrei sau nu să instalezi aplicaţiile „bloatware” pe care le găseam de obicei direct în meniul telefonului. Ceva ce am apreciat însă este prezenţa aplicaţiilor Microsoft Office, pe care oricum le-aş fi instalat independent, întrucât nu sunt utilizator de Google Docs.

Huawei P40 Pro: mici detalii importante

Acum că am băgat în seamă şi „elefantul” din cameră, rămâne să mai vorbim puţin despre câteva elemente secundare ale telefonului, înainte să ajungem la camera foto, probabil cel mai important aspect dintre toate. Este dezamăgitor că un telefon de top, atât de bine construit, foloseşte doar un difuzor mono când deja difuzoarele stereo sunt standard pe majoritatea telefoanelor de top. Huawei face asta pentru a evita includerea unui difuzor tradiţional în partea de sus, sunetul în apeluri fiind redat prin vibraţii ale ecranului, însă cei care ascultă muzică sau se uită la multe clipuri pe telefon vor simţi lipsa celui de-al doilea difuzor.

Un aspect pozitiv este însă integrarea unui port infraroşu pentru controlul electrocasnicelor, ceva ce Huawei păstrează încă pe telefoanele sale de top. Probabil că o astfel de funcţie este importantă în special pentru piaţa din China, întrucât nu am văzut această componentă pe dispozitive de la producători din alte ţări. În cele din urmă, trebuie să menţionez sticla curbată de pe lateralele ecranului, care în sfârşit au sens. Huawei configurează din fabrică telefonul cu gesturi pentru navigaţie, renunţând la vechile butoane Android din partea de jos a ecranului. Astfel, faptul că ecranul este foarte curbat în partea de jos asigură o glisare foarte confortabilă pentru gestul de închis aplicaţii sau pentru multitasking.

Aş fi preferat însă ca tastatura să fie afişată cu câţiva milimetri mai sus, întrucât butoanele de jos sunt foarte apropiate de marginea telefonului. Tastatul pe acest ecran necesită puţin timp de acomodare. De asemenea, aş fi preferat această curbură a sticlei chiar şi fără curbura ecranului. Din fericire, Huawei nu a exagerat cu unghiul de curbură, deci nu va afecta prea mult în utilizare faptul că ecranul se „prelinge” pe cele patru laturi.

Huawei P40 Pro: o cameră foto cu adevărat impresionantă

Şi aşa ajungem la camera foto, capitol la care Huawei este în topul DxOMark de doi ani deja. De-a lungul acestui interval de timp, companii precum Samsung, Xiaomi şi recent Oppo au reuşit să preia locul întâi pentru scurte perioade de timp, însă fiecare lansare Huawei a pus noul telefon al companiei în acel top. Şi lansarea lui P40 Pro reprezintă un nou record la acest capitol şi nici măcar nu vorbim despre cel mai puternic telefon al seriei P40.

Da, Huawei a anunţat pe lângă P40 Pro şi un model P40+, care vine cu două opţiuni de zoom, care probabil că va fi desemnat şi mai performant atunci când va fi lansat pe piaţă, în luna iunie. Momentan însă, trebuie să recunosc că am fost plăcut impresionat de performanţa lui P40 Pro şi că îşi merită din plin laudele.

Senzorul principal de dimensiuni mari cu rezoluţie de 50 megapixeli face unele dintre cele mai detaliate fotografii pe care le-am văzut pe un telefon mobil, cu menţiunea că într-adevăr, cei care ştiu la ce să se uite pot vedea artefacte rezultate din procesarea uneori agresivă a celor de la Huawei. Ce am putut să remarc însă este faptul că folosind atât profilul standard, cât şi cu AI activat, fotografiile sunt bine expuse, fără zone arse sau culori foarte stridente, ca în cazul modelelor precedente. Tenta puţin gălbuie a unora dintre cadrel a rămas însă. Este cumva de înţeles însă, întrucât senzorii de pe camerele ultra-wide şi wide folosesc senzori RYYB (red, yellow, yellow, blue) în locul celor cu pixeli RGB (red, green, blue).
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus