Stiri de ultima ora

GTS Telecom: Anii 90 au fost cei ai antreprenoriatului mic

GTS Telecom: Anii  90 au fost cei ai antreprenoriatului mic
IT & Media
Razvan Stoica, director general al GTS Telecom, companie care a oferit primele servicii de conexiuni internet din Romania in anii ’90, spune ca la inceputurile capitalismului antreprenorii din industrie faceau investitii mici in retele de cablu de cartier. Calitatea nu conta foarte mult.

"In industria telecomunicatiilor au existat diverse perioade. Anii ’90 au fost cei ai antreprenoriatului mic, in care mici companii acopereau nevoi locale, cu investii reduse, in general in retele de cablu ici si colo, apoi s-au extins in din ce in ce mai multe localitati. Calitatea si eficienta nu contau foarte mult. Important pentru acesti antreprenori era sa vada niste programe, sa dea drumul unor servicii de acest tip, iar apoi sa colecteze un abonament, adica fiscalizarea acestor activitati dupa consolidarea business-urilor", povesteste managerul GTS Telecom.

Telecomunicatiile terestre erau confiscate la acea vreme de Romtelecom si au ramas greu de accesat, chiar si dupa privatizarea companiei.

"Accesul la Internet, in crestere globala, a fost un pariu greu, din cauza lipsei infrastructurii de acces de la acea vreme. Insa pionierii anilor ‘90 nu s-au lasat, ajutati si de colaborarile si interesul colegilor din industrie din tarile occidentale. Bunaoara, reteaua europeana EUnet a avutsustinatori privati si in Romania, astfel ca Liviu Ionescu, fondatorul EUnet Romania (actualul GTS Telecom), a pus bazele primului ISP comercial in 1993. La inceput a fost e-mailul, utilizat in special pentru schimbul de fisiere la distanta. Evolutia tehnologica a facilitat ca producatorii de echipamente sa creeze o spirala ascendenta benefica pentru dezvoltarea capacitatilor de comunicatii la distanta, desi era nevoie de bani pentru astfel de investitii. Tot mai multi bani", a adaugat Razvan Stoica.

Parteneriatele cu companii occidentale au devenit tot mai frecvente spre finalul anilor ’90, iar aparitia operatorilor mobili in 1997 a pus definitiv Romania pe harta.

Telecomunicatiile au inregistrat cresteri semnificative dupa anul 2000

Ca orice infrastructura a carei prezenta activeaza cresteri geometrice de business-uri in ariile in care se dezvolta, si telecomunicatiile au inregistrat cresteri semnificative la capitolul servicii si capabilitati, dupa anul 2000. Prima decada a anilor 2000 a adus cu sine primele efecte ale concurentei.

"Desi cererea era imensa si toate companiile cresteau de la an la an, clientii au inceput sa aiba de unde alege, astfel ca maturizarea pietei prin aparitia unei competitii reale a inceput sa se faca simtita la peste zece ani de la revolutie. Diversitatea si calitatea serviciilor au inceput sa devina importante pentru consumatori. Tot dupa 2000, capitalismul din ce in ce mai asezat din telecomunicatii a creat primele generatii de profesionisti get-beget. Investitiile tot mai mari nu mai puteau fi operate oricum. Profiturile erau imense, ca in orice piata nou deschisa.

Telecomunicatiile au fost una dintre putinele industrii care au evoluat constant, atingandu-si maturitatea in fluxul normal, as spune, si producand efecte si pe verticala si pe orizontala – economies of scope / of scale, asa cum ne invata consultantii. Acum telecomunicatiile au devenit un sector emblematic al economiei romanesti, cu toate poticnelile inerente inceputurilor: intai mai fara reguli, mai pompieristic, apoi tot mai asezat si eficient", a mai spus managerul.

Anii ‘90 au fost cei ai antreprenorului mic, in care mici companii acopereau nevoi locale, cu investitii reduse.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus