Stiri de ultima ora

GoClever Orion 101, o tabletă Android cu tastatură şi preţ rezonabil (Tablete)

GoClever Orion 101, o tabletă Android cu tastatură şi preţ rezonabil (Tablete)
IT & Media
Noua tabletă a celor de la GoClever nu sare prea departe de designul standard al modelelor Android cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, aceasta având o formă rectangulară cu colţuri rotunjite şi o parte frontală banală, care nu oferă decât ecranul şi obiectivul camerei foto, ascunse sub stratul protector de sticlă. Rama laterală are o formă rotunjită confortabilă, aceasta fiind fabricată dintr-un material plastic semi-mat cu o aderenţă bună. Acelaşi material este folosit şi pentru lateralele capacului posterior, acesta fiind completat însă la interior de o suprafaţă plană fabricată din aluminiu şlefuit.

Orion 101 se remarcă, faţă de alte tablete Android ieftine, de atenţia ceva mai bună acordată detaliilor. Astfel, slotul MicroSD, conectorul Micro USB şi ieşirea video Mini HDMI sunt ascunse după un capac protector, reducând astfel înşiruirea inestetică de porturi, iar difuzoarele dispun de o grilă dublă, atât pe rama laterală cât şi pe spate, pentru a reduce şansa estompării semnalului indiferent de poziţia în care ţinem tableta în mână. Atenţia acordată se reflectă şi în calitatea construcţiei şi asamblării, carcasa fiind rigidă şi fără zone care flexează sau sunt prost îmbinate.

Restul detaliilor includ setul de butoane pentru controlul volumului şi Power/Lock, care au dimensiuni reduse, finisare bună şi sunt fabricate din acelaşi material ca rama laterală, conectorul audio şi conectorul proprietar pentru încărcare, redundant deoarece tableta se poate încărca şi prin intermediul portului USB deşi producătorul specifică altceva.

Având dimensiuni de 267 x 176 x 10 mm şi o greutate de 600 de grame, parametrii fizici ai tabletei sunt la fel de comuni ca şi designul său. Greutatea ceva mai mică decât cea a altor modele comparabile, forma ramei laterale şi senzaţia tactilă plăcută a materialelor o fac însă un produs cu o ergonomie bună, în ciuda preţului său de numai 900 de lei.

Cel mai interesant aspect al pachetului GoClever este însă tastatura. Aceasta foloseşte pentru conectare standardul Bluetooth, fiind astfel uşor de detaşat deoarece nu există conectori iar tableta este susţinută doar de un stativ simplu. Faţă de tabletă, aceasta foloseşte însă materiale vădit inferioare iar designul şi manoperă nu sunt prea impresionante.

La fel ca în cazul netbook-urilor cu ecrane de 10”, tastele au dimensiuni mici şi necesită ceva timp de acomodare, însă acestea sunt spaţiate generos şi au o cursă lungă cu un răspuns liniar sesizabil, fiind astfel un partener bun pentru cei care obişnuiesc sa scrie mult. Tastatura are o margine din material plastic care permite ancorarea tabletei în poziţia închisă, întregul ansamblu având o greutate de 876 de grame şi o grosime de 16 milimetri, fiind astfel uşor de strecurat în bagaje.

Ecran, hardware, performanţe, autonomie

Având o diagonală de 10,1” şi o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, ecranul nu impresionează din punct de vedere al densităţii, însă nu am putea cere mai mult de 150 ppi la acest nivel de preţ. Panoul folosit este unul de tip IPS, acesta oferind o luminozitate rezonabilă, contrast şi nivel de negru bune şi culori frumoase, fiind astfel un produs mai mult decât satisfăcător pentru o tabletă cu cost scăzut.

Suprafaţa tactilă capacitivă are o fricţiune redusă şi oferă un control foarte bun, însă tratamentul oleofobic este nesatisfăcător iar prestaţia în lumina solară este slabă.

Orion 101 este construit în jurul soluţiei Allwinner A31, cel mai puternic cip din portofoliul chinezilor de la Allwinner Technologies. O soluţie cu cost scăzut, aceasta include un procesor ARM Cortex-A7 tactat la 1 GHz în configuraţie quad-core şi un procesor grafic PowerVR SGX544MP2.

După cum se observă din rezultatele testelor, performanţa nucleului grafic este bună, aceasta situându-se undeva la nivelul lui GeForce ULP din NVIDIA Tegra 3 şi oferind un număr de cadre mai mult decât satisfăcător în Real Racing 3. Mai puţin satisfăcător este procesorul quad-core, implementarea Cortex-A7 de pe Allwinner A31 fiind cam lentă şi reuşind să ajungă din urmă nucleele dual-core Cortex-A9 doar în testele care avantajează procesarea multicore. În plus, testul Physics din 3DMark s-a blocat în mod regulat, fără a afecta însă stabilitatea sistemului de operare, semn că driverele mai au nevoie de ceva îmbunătăţiri.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus