Stiri de ultima ora

Festival japonez, expoziție de fluturi exotici și târg de plante ornamentale, la Grădina Botanică

Festival japonez, expoziție de fluturi exotici și târg de plante ornamentale, la Grădina Botanică
IT & Media
Duminică, 21 aprilie 2013, începând cu ora 10:00, va avea loc la Grădina Botanică din Şoseaua Cotroceni, nr. 32, cea de-a patra ediţie a festivalului japonez Michi-biraki (Drum deschis). Evenimentul este organizat de Secţia de Limbă Japoneză a Universităţii din Bucureşti în colaborare cu Grădina Botanică şi Facultatea de Biologie. Festivalul se bucură şi de sprijinul Ambasadei Japoniei la Bucureşti, al Şcolii Japoneze din Bucureşti şi al Colegiului Naţional „Ion Creangă”. Intrarea este liberă.

Ca şi în anii precedenţi, festivalul va cuprinde demonstraţii, momente artistice, expoziţii şi proiecţii de anime. Printre activităţile la care vizitatorii vor putea asista se numără o mini-lecţie de limba japoneză, cântece japoneze, o piesă de teatru, o demonstraţie de ceremonia ceaiului şi o expoziţie de ikebana.

Vizitatorii vor învăţa să facă figurine origami, să caligrafieze ideograme japoneze, să joace go şi şah japonez, să folosească pânza furoshiki pentru a împacheta şi transporta obiecte, să îmbrace yukata şi chimono. De asemenea, vor asculta basme japoneze, vor mânui jucării japoneze, vor dansa dansuri tradiţionale, vor citi reviste manga, vor viziona anime şi vor cânta karaoke. Nu în ultimul rând, vor putea degusta sushi şi prăjituri cu modele japoneze.

La ediţia din acest an, organizatorii au pregătit şi un moment special. Reporterii japonezi Fumi Nakabachi şi Yushin Toda de la Japan Desk Scotland vor vorbi despre Fukushima şi vor prezenta filmul documentar realizat de ei, Our Friends in Fukushima (Prietenii noştri din Fukushima). Filmul va fi prezentat în limba japoneză şi subtitrat în limba engleză.

Studenţii japonezi care studiază la Universitatea din Bucureşti au pregătit, de asemenea, multe surprize pentru vizitatori.

La deschiderea evenimentului va fi prezent, ca de obiciei, E.S. Dl. Keiji Yamamoto, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti şi altor instituţii invitate la eveniment.â

Expoziţie de fluturi exotici în climat tropical

Fluturi exotici din America de Sud şi Asia cuceresc spaţiul serei tropicale a Grădinii Botanice din Bucureşti. Aceste creaturi minunate vor putea fi admirate zburând într-un climat natural tropical timp de o lună, începând de sâmbătă, 20 aprilie, până luni, 20 mai 2013.

Expoziţia de fluturi exotici în climat tropical este prima de acest gen din România şi cea mai mare raportată la spaţiul de desfăşurare. Fluturii zboară liberi într-un habitat aproape identic cu al mediilor din care aceştia provin. Vizitatorii vor putea să interacţioneze direct cu fluturii şi să se bucure de zborul lor dantelat.

Programul de vizitare al expoziţiei este de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 19:00 (ultimul vizitator), expoziţia fiind închisă în zilele de luni.

Accesul este permis vizitatorilor pe baza biletelor achiziţionate de la intrarea în sera tropicală, preţul unui bilet întreg fiind de 5 lei, iar un bilet redus având preţul de doar 3 lei. Fotografierea fluturilor este permisă şi chiar încurajată.

Expoziţie de plante ornamentale şi plante de grădină cu vânzare

Sâmbătă şi duminică, 20 şi 21 aprilie 2013, Grădina Botanică organizează prima expoziţie cu vânzare din acest an, expoziţie ce va avea loc în clădirea Centrului de Educaţie Ecologică, între orele 10:00 – 16:00.

Vizitatorii vor putea achiziţiona atât plante de interior la ghiveci, cât şi plante de grădină (arbori, arbuşti). Oferta cuprinde peste 50 de specii şi soiuri cu preţuri cuprinse între 10 şi 60 lei.

Plantele de interior disponibile la vânzare sunt plantate în sol corespunzător fiecărei specii şi nu necesită transplantare timp de 1-2 ani. Personalul calificat al Grădinii Botanice va putea oferi vizitatorilor sfaturi despre îngrijirea plantelor achiziţionate, precum şi despre locul cel mai potrivit în care acestea pot fi expuse sau plantate.

Despre Grădina Botanică din Bucureşti

Grădina Botanică din Bucureşti a fost înfiinţată ca instituţie în anul 1860, pe lângă Facultatea de Medicină şi Farmacie, de către doctorul Carol Davila. După 1870, progresul Grădinii Botanice a fost brusc întrerupt, terenul fiind destinat amenajării unui parc de agrement pentru familia regală. În aceste condiţii, în anul 1874, Grădina Botanică a fost mutată de pe vechiul amplasament în centrul oraşului pe terenurile palatului Vasile Suţu situate în faţa Universităţii. În acelaşi an, instituţia a trecut în componenţa Universităţii din Bucureşti, funcţionând pe lângă Facultatea de Ştiinţe şi având la conducere pe remarcabilul profesor Dr. Dimitrie Brândză.

În prezent are o suprafață de 17,5 ha şi este organizată în sectoare: sectoare în aer liber, populate cu plante anuale şi perene (Sectorul Decorativ, Sectorul Plante Rare, Sectorul Flora Mediteraneană, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Grădina Italiană, Rosariul, Colecţia de Irişi, Sectorul Plante Utile şi Sectorul Sistematic), sere de expoziţie care adăpostesc compartimente speciale pentru plante din diferite regiuni ale planetei (Palmieri, Orhidee, Ferigi Exotice, Plante Tropicale şi Subtropicale, Plante Suculente, Cactuşi, Bromelii) şi sere de producţie.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus