Stiri de ultima ora

EXCLUSIV // Ministerul Comunicațiilor, despre publicarea memorandumul cu SUA privind tehnologia 5G: "MAE ne-a răspuns că acest document nu are caracter de informații clasificate" / Grindeanu susținea că e strict secret

EXCLUSIV // Ministerul Comunicațiilor, despre publicarea memorandumul cu SUA privind tehnologia 5G: MAE ne-a răspuns că acest document nu are caracter de informații clasificate / Grindeanu susținea că e strict secret
IT & Media
EXCLUSIV // Ministerul Comunicațiilor, despre publicarea memorandumul cu SUA privind tehnologia 5G: "MAE ne-a răspuns că acest document nu are caracter de informații clasificate" / Grindeanu susținea că e strict secret

Un articol de: Sebastian Pricop - 05 Noi 2019, 15:00

EXCLUSIV // Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a publicat sâmbătă integral memorandumul de înțelege semnat de Statele Unite şi România privind tehnologia 5G. Această deciziei a surprins pe toată lumea, în contextul în care, de la semnarea acestuia la finalul lui augus,t toată lumea a insistat că acesta este un document cu caracater secret.

De altfel, chiar cu o zi înainte, președintele ANCOM , Sorin Grindeanu , afirmase că documentul este unul strict secret. 

La solicitarea B1.ro, Ministerul Comunicațiilor a transmis că a intrat în posesia unei copii a memorandumului în urma unei adrese făcute la Ministerul Afacerilor Externe , iar după ce MAE a transmis că nu conține informații clasificate a decis să îl facă public.

"După cum cunoașteți, Memorandumul de Înțelegere între Guvernele României și al SUA a fost semnat din partea României de către ambasadorul George Maior, fiind mandatat în acest sens, conform uzanțelor, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MCSI a intrat în posesia Memorandumului în urma unei adrese făcute către MAE, prin care s-a solicitat o copie a acestuia.

Urmare a răspunsului primit de la MAE, prin care se specifică faptul că acest document nu are un caracter de informații clasificate și poate fi publicat, MCSI a făcut public Memorandumul pe site-ul propriu", a transmis Ministerul Comunicațiilor pentru B1.ro.

Ce spunea Grindeanu

Joi, Sorin Grindeanu a declarat că licitația pentru licențele 5G a fost amânată și se va desfășura probabil în prima jumătate a anului viitor. Și asta pentru că memorandumul SUA - România nu a fost transpus în legislația primară, iar el nu ține loc de lege. 

Tot atunci, șeful ANCOM a insistat că referendumul este strict secret: 

"Memorandumul în sine este strict secret, transpunerea în sine este transparentă. Sunt lucruri care sunt necesare și vor lua un parcurs normal de legiferare. Cei care fac oferte trebuie să știe toate informațiile”. (Detalii AICI )

Informații de context

Reamintim că, în luna august, Ministerul Afacerilor Externe transmitea pentru B1.ro că detalii privind criteriile de securitate introduse prin memorandum pot fi comunicate doar de Ministerul Comunicațiilor.

"Memorandumul semnat de către ambasadorul României la Washington și ambasadorul SUA la București, conform uzanțelor, la 20 august 2019, la Washington, reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României și Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G. Memorandumul reprezintă un pas important în vederea elaborării unei abordări comune construite pe baza concurenței echitabile, a transparenței și a respectului față de lege.

Memorandumul evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice   împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor și recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securității implementării tehnologiei 5G. 

Memorandumul se aliniază Propunerilor de la Praga privind securitatea rețelelor electronice aferente tehnologiei 5G.

Informații suplimentare cu privire la securitatea tehnologiei rețelelor celulare wireless (5G), pot fi furnizate de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale", arăta Ministerul Afacerilor Externe în 21 august.

Ulterior, B1.ro a încercat în repetate rânduri să obțină miercuri un punct de vedere privind acest memorandum și de la Ministerul Comunicațiilor sau de la ministrul Alexandru Petrescu, dar aceștia au evitat inițial orice dialog.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus