Stiri de ultima ora

Eclipsa hibrida de soare. Fenomen astronomic rar pe 3 noiembrie

Eclipsa hibrida de soare. Fenomen astronomic rar pe 3 noiembrie
IT & Media
Fenomenul va fi vizibil din Oceanul Atlantic, Africa, nordul Americii de Sus si sudul Europei. Din pacate, fenomenul nu este vizibil de pe teritoriul Romaniei, informeaza  AstroInfo .

Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 va fi o eclipsa mai speciala, fiind o eclipsa hibrid sau inelar-totala. Eclipsa este cea de-a doua eclipsa hibrid din cele sapte care se produc in secolul XXI.

O eclipsa hibrid de Soare este o eclipsa centrala in care pe anumite portiuni ale zonei centrale eclipsa este totala, iar pe alte portiuni este inelare. Situatia apare datorita distantei Luna-Pamant, varful conului de umbra neatingand suprafata Pamantului in anumite momente, datorita curburii Pamantului, astfel ca in acele zone are loc eclipsa inelara.

Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 incepe in vestul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.000 kilometri Est de coastele Floridei, chiar la rasarit la ora 11.05 UT.

Eclipsa partiala va fi vizibila din estul Americii de Nord, nordul Americii de Sud, sudul Europei (Portugalia, Spania, Italia, Albania, Grecia, Bulgaria), sud-vestul Asiei si Africa.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus