Stiri de ultima ora

Declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasările in afara locuinţei, folosită în tentative de înşelăciune

Declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasările in afara locuinţei, folosită în tentative de înşelăciune
IT & Media
Bitdefender atrage atenţia asupra unui nou tip de înşelăciune care exploatează obligaţia cetăţenilor de a completa o declaraţie pe propria răspundere, justificând nevoia de a părăsi locuinţa pe durata pandemiei.

Mai multe pagini de internet neoficiale oferă cetăţenilor români modele pentru declaraţia pe proprie răspundere necesară în timpul deplasărilor în afara casei. În spatele gestului aparent benevol se ascund însă infractori care încearcă să obţină datele personale ale cetăţenilor, cu scopul comiterii de înşelăciuni şi alte fraude.

Bitdefender recomandă populaţiei să nu descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităţilor, întrucât ar putea fi atraşi în capcane vizând cedarea de date personale unor necunoscuţi.

Ca măsură de precauţie, Bitdefender a marcat drept tentative de înşelăciune informatică (phishing) şase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente: carantina.me, declaratie.egovernment.ro, declaratieppr.ro, eu.123formbuilder.com/form-34081/?, ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com/ords/f?p=105:1::::::, declaratie.ro

Declaraţia pe proprie răspundere conţine date personale sensibile ale cetăţenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria şi numărul actului de identitate.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile şi pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informaţii să fie colectate de către persoane neautorizate şi eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conţin şi intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci şi perioada în care acasă nu se află nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus