Stiri de ultima ora

Cinci membri ai CNA au trimis CE o scrisoare deschisa privind OUG ce modifica Legea audiovizualului

Cinci dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au trimis, vineri, Comisiei Europene, o scrisoare deschisa in care isi exprima ingrijorarea cu privire la Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului.  

Documentul este adresat membrilor CE Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, si Androulla Vassilliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism, tineret si sport, si este semnat de Ioan Onisei (vicepresedinte CNA) si membrii Consiliului Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deaca si Valentin Jucan, scrie Mediafax .

Semnatarii scrisorii au trimis documentul Comisiei Europene inaintea anuntului public de vineri al presedintelui CNA, Rasvan Popescu, potrivit caruia proiectul de OUG a fost transmis de catre Ministerul Comunicatiilor, spre analiza si emiterea unui punct de vedere, Consiliului.

"Actul Guvernului aduce importante prejudicii industriei si ne ridica ingrijorari majore cu privire la functionalitatea statului de drept in Romania, avand in vedere ca emiterea Ordonantei s-a facut fara consultarea Consiliului National al Audiovizualului si a Consiliului Concurentei si fara a fi supusa dezbaterii publice. Au fost ignorate criteriile de transparenta prevazute de Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenta decizionala in administratia publica. Au fost inculcate prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si Legea concurentei nr. 21/1996 care obliga la consultarea CNA si a Consiliului Concurentei la elaborarea reglementarilor in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa.

"Mentionam ca la data de 13 noiembrie 2012 au aparut primele informatii in presa despre intentia Guvernului de a modifica prin ordonanta de urgenta aceasta lege. La acea data, Consiliul National al Audiovizualului a cerut oficial Guvernului Romaniei proiectul de ordonanta pentru a exprima un punct de vedere oficial. Guvernul nu a transmis Consiliului acest project, iar la data de 27 noiembrie a fost adoptat. Consideram acest demers ca fiind nu numai lipsit de transparenta, dar si un precedent deosebit de periculos in abordarea abuziva a procesului legislativ", potrivit aceluiasi document.

"Practic, prin ordonanta de urgenta a fost redusa puterea CNA de a supraveghea la respectarea Legii Audiovizualului in relatie cu radiodifuzorii. Este suspendata orice sanctiune aplicata de CNA unui radiodifuzor, daca aceasta este atacata in instanta, ea neputandu-si produce efectul pana la pronuntarea irevocabila a instantei, amanare ce poate dura si doi ani", spun cei cinci membri ai CNA care semneaza scrisoarea.

Printre modificarile vizate, spun semnatarii documentului, se numara articole ale legii care prevad reglementarea publicitatii si autopromovarii in contradictie cu normele europene in domeniu si care favorizeaza concurenta neloiala, modul in care se stabileste pozitia dominanta pe piata audiovizualului, fiind excluse televiziunile generaliste care, de fapt, au cea mai mare audienta, principiul must-carry - noua reglementare este anticoncurentiala incalcand art. 31 din Directiva 2002/22/CE a Parlamentului European si Consiliului privind "serviciul universal" -, un regim discriminatoriu privind sanctiunile aplicate societatilor comerciale care difuzeaza continut (radiodifuzori) si societatilor comerciale care transporta continutul (distribuitori), desi ambele tipuri de activitati, precum si relatia dintre radiodifuzori si distribuitori sunt reglementate de aceeasi lege a audiovizualului.

Autorii scrisorii mai spun ca aceasta OUG incalca chiar prevederile Constitutiei Romaniei. Astfel, spun ei, potrivit art. 115 alin. 4, "Guvernul poate adopta o ordonanta de urgenta numai in situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acesteia".

"OUG prin care s-a modificat legea audiovizualului are urmatoarele motivatii stimularea dezvoltarii economiei romanesti, in cadrul careia se inscrie si intentia de a dezvolta piata audiovizuala din Romania prin incurajarea productiei locale de televiziune, a investitiilor in programe locale, asigurarea de locuri de munca si dezvoltarea de activitati economice in beneficiul pietei audiovizuale din Romania ; necesitatea adoptarii unor noi reglementari privind serviciile media audiovizuale care sa permita sectorului audiovizual sa realizeze schimbarile necesare pentru a se adapta la evolutia pietei in acest domeniu, inclusiv la nivel european si la evolutia comportamentului agentilor economici care activeaza pe aceasta piata ", spun semnatarii scrisorii.

Cei cinci membri ai CNA isi manifesta ingrijorarea si cu privire la momentul ales pentru aceasta OUG, la jumatatea campaniei electorale, cand Consiliul se afla in plin proces de monitorizare si sanctionare a derapajelor inregistrate de radiodifuzori in reflectarea campaniei. De asemenea, acestia spun ca emiterea OUG urmeaza unei serii de presiuni politice exercitate in ultimele luni asupra CNA de liderii coalitiei aflate acum la guvernare, semnatarii mentionand ca s-au adresat in acest sens de mai multe ori comisiilor parlamentare care controleaza activitatea CNA.

Cei cinci mai spun ca suspendarea de drept a consecintelor sanctiunilor CNA pana la o decizie a instantei "anuleaza practic orice functie de corectare imediata asupra mediului audiovizual, in care au fost inregistrate recent grave derapaje privind regimul difuzarii publicitatii (depasirea celor 12 minute), protectia minorilor, informarea corecta, protejarea vietii private si dreptul la propria imagine. Este cu atat mai stranie aceasta decizie a guvernului cu cat CNA a castigat irevocabil 93,5% din procesele intentate de radiodifuzori din 2005 pana astazi".

"Va solicitam atentia si eventualul sprijin in cazul unor derapaje de la normele europene privind autonomia de organizare si functionare a Consiliuliui National al Audiovizualului, astfel incat sa ne putem exercita atributiile si responsabilitatile fara presiuni si ingerinte politice", se incheie documentul.

Cei cinci membri ai CNA care au trimis scrisoarea Comisiei Europene au sustinut, pe 28 noiembrie, si o conferinta de presa, in care au spus ca vor sesiza Comisiile pentru Cultura din Parlament in legatura cu OUG de modificare a Legii audiovizualului.

Vineri, Rasvan Popescu, presedintele CNA, a declarat ca a primit de la "Ministerul Comunicatiilor proiectul de Ordonanta de Urgenta (de modificare a Legii audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, n.r.) spre analizare si punct de vedere. In proiect nu mai exista niciun fel de prevederi referitoare la modificarea statutului CNA. Urmeaza ca departamentele noastre de specialitate, serviciul juridic si compartimentul de reglementari, sa faca o prima analiza tehnica si ulterior textul Ordonantei va fi suspus dezbaterii in Consiliu, in cursul saptamanii viitoare".
img.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus