Stiri de ultima ora

Cercetătorii au detectat vapori de apă în atmosfera planetei Marte

Cercetătorii au detectat vapori de apă în atmosfera planetei Marte
IT & Media
Doi cercetători de la o universitate din Marea Britanie au anunţat miercuri că au detectat vapori de apă care "evadează" din atmosfera planetei Marte, un nou indiciu care ar putea acredita ipoteza conform căreia "Planeta Roşie" ar fi putut să găzduiască în trecut forme de viaţă, informează AFP.

Apa în atmosfera planetei Marte

În cadrul comunităţii ştiinţifice, este admisă pe scară largă teoria potrivit căreia Marte ar fi avut în trecutul săi apă din abundenţă în stare lichidă, prezentă în lacuri şi râuri. În prezent, apa de pe "Planeta Roşie" este în principal captivă în calotele glaciare şi în subsolul său.

Dar, conform unui nou studiu publicat în revista Science Advances de doi cercetători de la Open University din Marea Britanie, o parte din această apă continuă să se evapore, sub formă de hidrogen care "evadează" din atmosfera marţiană.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui mic aparat denumit NOMAD - plasat la bordul sondei ExoMars de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia spaţială rusă (Roscosmos) -, care măsoară lumina ce traversează atmosfera planetei Marte.

"Instrumentul NOMAD este pe cale să schimbe fundamental înţelegerea noastră asupra evoluţiei apei pe Marte", a declarat Manish Patel, coautor al studiului.

Potrivit acestui profesor conferenţiar în Ştiinţe planetare, instrumentul NOMAD "oferă o cunoaştere inedită a izotopilor apei din atmosfera lui Marte, în funcţie atât de timp cât şi de localizarea lor" pe planetă, reprezentând astfel "un element crucial pentru a înţelege modul în care Marte şi-a pierdut apa de-a lungul timpului" şi, prin urmare, "a modului în care profilul său de planetă locuibilă s-a modificat de-a lungul istoriei".

Noul studiu a fost publicat într-o săptămână încărcată de evenimente legate de actualitatea spaţială, în special de cea marţiană.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus