Stiri de ultima ora

Cele 4 lumi care ar putea ascunde viața extraterestră

Cele 4 lumi care ar putea ascunde viața extraterestră
IT & Media
Pământul conține toate ingredientele necesare vieții așa cum o cunoaștem noi.

Totuși, recenta descoperire făcută în nori lui Venus – fosfina – ne amintește că cel puțin unele dintre ingredientele necesare vieții există și în alte părți ale Sistemului Solar, scrie Science Alert. Astfel, există patru locații care ar putea găzdui forme de viață extraterestră.

1. MARTE – este planeta din Sistemul Solar care seamănă cel mai mult cu Pământul. Are o zi de 24,5 ore, calote polare care se extind și se contractă cu anotimpurile și o gamă largă de caracteristici de suprafață care au fost sculptate de apă în timpul istoriei planetei.

Detectarea unui lac sub calota de gheață polară sudică și metan în atmosfera planetei (care variază în funcție de anotimpuri și chiar de ora din zi ) fac din Marte un loc în care ar putea exista forme de viață. Astăzi, Marte are o atmosferă foarte subțire și uscată, formată aproape în întregime din dioxid de carbon. Aceasta oferă o protecție redusă împotriva radiațiilor solare și cosmice.

Dacă Marte a reușit să rețină unele rezerve de apă în subteran, nu este imposibil ca viața să mai existe încă acolo.

2. EUROPA - Europa a fost descoperită de Galileo Galilei în 1610, împreună cu celelalte trei luni mai mari ale lui Jupiter. Este puțin mai mică decât luna Pământului și orbitează gigantul gazos la o distanță de aproximativ 670.000 km o dată la 3,5 zile.

Oamenii de știință cred că Europa este o lume activă din punct de vedere geologic, precum Pământul, deoarece puternica flexiune a mareelor își încălzește interiorul stâncos și metalic și o menține parțial topită. Suprafața Europei este o întindere vastă de gheață de apă.

Mulți oameni de știință cred că sub suprafața înghețată se află un strat de apă lichidă - un ocean global. Dovezile existenței acestui ocean includ gheizerele care erup prin crăpăturile din gheața de la suprafață, un câmp magnetic slab și un teren haotic la suprafață, care ar fi putut fi deformat de curenții oceanici care se învârt pe dedesubt. Acest scut înghețat izolează oceanul subteran de frigul extrem și de vidul spațiului, precum și de centurile de radiații feroce ale lui Jupiter. În adâncul acestei lumi oceanice am putea găsi guri de aerisire hidrotermale și vulcani. Pe Pământ, astfel de caracteristici susțin adesea ecosisteme foarte bogate și diverse.

3. ENCELADUS - la fel ca Europa, Enceladus este o lună acoperită de gheață cu un ocean subteran de apă lichidă. Enceladus orbitează în jurul lui Saturn și a ajuns pentru prima dată în atenția oamenilor de știință ca o lume potențial locuibilă în urma descoperirii prin surprindere a unor gheizere enorme lângă polul sud al lunii. Aceste jeturi de apă sunt pulverizate în spațiu și sunt dovezi clare ale unui depozit subteran de apă.

În aceste gheizere au fost idenficate o serie de molecule organice și mici boabe de particule de silicat stâncoase ale căror prezență este posibilă doar dacă apa a intrat în contact cu fundul oceanului la o temperatură de cel puțin 90 de grade Celsius. Aceasta este o dovadă clară a existenței orificiilor hidrotermale pe fundul oceanului, oferind caracteristici necesare vieții.

4. TITAN – este cea mai mare lună a lui Saturn și singura lună din sistemul solar cu o atmosferă bogată. Conține o ceață groasă portocalie de molecule organice complexe și un sistem meteo bazat pe metan în locul apei - cu ploi sezoniere, perioade uscate și dune de nisip de suprafață create de vânt.

Atmosfera este formată în principal din azot, un element chimic important în cazul proteinelor în toate formele de viață cunoscute. Observațiile radar au detectat prezența râurilor și lacurilor de metan lichid și etan și, eventual, prezența criovulcanilor - care erup mai degrabă apă lichidă decât lavă. Acest lucru sugerează că Titan, la fel ca Europa și Enceladus, are o rezervă subterană de apă lichidă. 

Chiar dacă distanța la care se află Titan față de soare determină temperature de -180 grade Celsius pe luna lui Saturn, substanțele chimice care se găsesc acolo arată că pe Titan ar putea exista forme de viață cu o chimie fundamental diferită de organismele care se găsesc pe Terra.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus