Stiri de ultima ora

Câteva sute de persoane sunt pregătite pentru îmbarcare într-una dintre misiunile private în spațiu. Costurile unui bilet sunt între 200.000 și 250.000 de dolari

Câteva sute de persoane sunt pregătite pentru îmbarcare într-una dintre misiunile private în spațiu. Costurile unui bilet sunt între 200.000 și 250.000 de dolari
IT & Media
Câteva sute de persoane şi-au cumpărat deja bilet şi s-au antrenat pentru o călătorie spectaculoasă: câteva minute sau câteva zile de imponderabilitate în spaţiul cosmic. Aceşti pasageri, bogaţi sau foarte norocoşi, complet începători, se pregătesc să se îmbarce într-una din numeroasele misiuni private pe punctul de a fi lansate, relatează vineri AFP.

Misiuni private în spațiu

La 60 de ani după ce omul a depăşit pentru prima dată şi această ultimă frontieră, turismul spaţial, prima etapă din deschiderea spaţiului pentru marele public, va deveni în curând o realitate.

Două companii, Virgin Galactic şi Blue Origin, dezvoltă în prezent aeronave capabile să trimită clienţi privaţi timp de câteva minute la o mică distanţă deasupra frontierei cu spaţiul, un zbor denumit suborbital.

Cea mai vârstnică persoană pe care am antrenat-o avea 88 de ani , a declarat pentru AFP Glenn King, directorul programului de pregătire spaţială de la Nastar Center, o companie privată care are parteneriate cu actori importanţi din domeniu.

Aproape 400 de viitori pasageri ai Virgin Galactic, mulţi dintre ei bărbaţi sau femei de afaceri , s-au antrenat deja în centrele speciale din Pennsylvania, Statele Unite.

Programul de formare durează doar două zile: cursuri teoretice într-una dintre dimineţi, apoi mai multe simulări în centrifuge speciale. Un braţ cu o lungime de aproape opt metri în rotaţie rapidă reproduce forţa G corespunzătoare aeronavelor în care va zbura clientul. La faţa locului, se află de asemenea o echipă medicală.

Înainte, pentru NASA, antrenamentele puteau dura doi ani , dar astăzi, având în vedere numărul de persoane pe care vor să-l trimită în spaţiu (...), trebuie să le reducem la câteva zile .

Acest lucru este posibil întrucât clienţii sunt doar nişte pasageri , care nu au altceva de făcut decât să se relaxeze şi să admire priveliştea .

Rata de reuşită a programului este de 99,9% , a afirmat acesta. Constă în mare parte din a-i asigura că pot suporta acceleraţia - contra unei sume modice cuprinse între 4.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de nevoile de pregătire.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus