Stiri de ultima ora

Cât de luminoasă este Luna? Unul dintre misterele Universului, aproape de soluționare

Cât de luminoasă este Luna? Unul dintre misterele Universului, aproape de soluționare
IT & Media
Cât de strălucitoare este Luna? Dată fiind apropierea ei de Pământ și faptul că o putem vedea tot timpul cu ajutorul unui telescop, ați putea crede că e o întrebare cu un răspuns extrem de simplu. Totuși, poate fi mai complicat decât ne așteptăm. 

De obicei, privim Luna de pe Pământ, prin straturile atmosferice, iar acest lucru construiește contextul perfect pentru ca fluxul total al luminii Soarelui care se reflectă pe suprafața lunară să nu poată fi calculate cu o precizie mai mare de 97%.

Oamenii de știință au, însă, un plan pentru a afla exact cât de strălucitoare e Luna. Asta implică utilizarea unui avion NASA de mare altitudine care zboare la 21,3 kilometri deasupra solului, adică până în stratosferă și dincolo de troposferă, cel mai gros strat care se află la baza atmosferei terestre.

Misiunea, numite Airbone Lunar Spectral Irradiance (LUSI) a realizat deja prima serie de astfel de zborurl la mijlocul lunii noiembrie și speră că planul lor îi va ajuta să realizeze măsurători cu o acuratețe de 99%.

Utilitatea acestui proiect este una mai mare decât poate părea, pentru că strălucirea Lunii influențează modul în care sunt calibrați sateliții care sunt plasați pe orbita Pământului și care monitorizează planeta – fie că vorbim despre sateliți care supravegheză vremea pe Terra sau de cei de mediu.

Pentru a le fi reglați senzorii, acești sateliți fotografiază o sursă cu o luminozitate cunoscută și o compară cu cele realizate anterior. Dacă noua imagine nu este analizată în raport cu o strălucire stabilită, atunci instrumentele de la bordul satelitului știu că senzorii trebuie recalibrați sau că sensibilitatea trebuie ajustată, informează Science Alert.

În acest scop, mulți dintre ei sunt dotați cu un panou de difuzie solară, dar acesta se degradează cu timpul din cauza radiațiilor și, în plus, nu se compară cu stabilitatea oferită de strălucirea Lunii, care este mult mai asemănătoare cu cea a Pământului.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus