Stiri de ultima ora

Autentificarea codului PIN se va face prin intermediul scanării modelului sangvin al degetelor

Autentificarea codului PIN se va face prin intermediul scanării modelului sangvin al degetelor
IT & Media
Alternativele au început deja să apară. BBC afirmă că în Japonia şi Cehia există deja multe bancomate care pentru autentificare nu cer un card cu cip şi un pin, ci doar un deget. Un dispozitiv scanează, atenţie, nu amprenta digitală, ci modelul vaselor sangvine din vârful degetului.

Ideea e că acest model e unic la fiecare dintre noi şi nu se schimbă în funcţie de temperatură sau tensiune. Cum poate fi văzut? Păi e simplu - cu câteva leduri puternice şi o cameră miniaturală. Dacă veţi pune un deget peste o lumină, o să observaţi că pielea e puţin translucidă. Şi o cameră ar putea repera desenul minuscul al vaselor capilare.

Uneori, aplicaţiile de pe telefoanele mobile pot merge prea departe. Există câteva asemenea programe care pretind că pot da diagnostice într-un subiect extrem de delicat: cancerul de piele.

Principiul e simplu: utilizatorul îşi fotografiază cu telefonul anumite leziuni sau anomalii ale pielii, cum sunt unele aluniţe sau pigmentări. Programul confruntă imaginea cu un algoritm şi pune diagnosticul. Cercetătorii Universităţii de Medicină din Pittsburgh, din Statele Unite, au folosit patru asemenea aplicaţii de smartphone pentru a analiza 188 de imagini de leziuni.

Peste o treime au clasificat afecţiuni maligne drept neimportante. O singură aplicaţie din cele testate a dat rezultate corecte - dar asta numai pentru că a trimis imaginile unui medic specialist.

Cercetătorii americani îi avertizează aşadar pe amatorii de gadgeturi, oricât de ataşaţi ar fi de aparatele inteligente, să-şi consulte medicul, nu telefonul, atunci când observă schimbări ale stării de sănătate.

Din ce în ce mai multe obiecte din jurul nostru sunt conectate la internet şi între ele. În unele cazuri putem trimite filme sau poze pe televizor direct de pe telefonul mobil, la modemul din casă avem de multe ori conectat acelaşi telefon, calculatorul şi poate un laptop - au apărut chiar şi întrerupătoare de lumină conectate la internet, ca să le putem "transmite" prin diferite aplicaţii când şi cum să se aprindă.

Era doar o chestiune de timp până când maşinile să urmeze aceeaşi tendinţă - şi oricum, ele sunt poate cele mai conectate, atâţia şoferi se folosesc de sistemele GPS. Lucrurile vor merge însă şi mai departe. Maşinile se vor integra mai bine cu smartphoneurile, există prototipuri care anunţă ştirile, vremea sau cele mai noi schimbări de pe site-urile de socializare.

Machina Research estimează că până în 2020, peste 90 la sută din toate maşinile noi vor fi conectate la internet - sau chiar între ele. Deja se experimentează cu comunicarea de date de la un vehicul la altul - amănunte pe care şoferul nu are cum să le ştie, venirea unei maşini dintr-un loc fără vizibilitate de exemplu, date care dacă ar fi ştiute de mai mulţi conducători auto, s-ar putea evita producerea de accidente.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus