Stiri de ultima ora

Apple anunţă noul Mac Pro şi monitorul Pro Display XDR, dedicate profesioniştilor din toate domeniile. Preţurile sunt... WOW! (PC)

Apple anunţă noul Mac Pro şi monitorul Pro Display XDR, dedicate profesioniştilor din toate domeniile. Preţurile sunt... WOW! (PC)
IT & Media
Apple a anunţat Mac Pro, un nou computer desktop ultra-performant, dedicat 100% profesioniştilor. Acesta abordează un nou design, de tip tower, complet personalizabil. Acesta înlocuieşte în ofertă vechiul Mac Pro care a debutat în 2013, în formă de „coş de gunoi”, care nu a mai fost actualizat cu hardware nou aproape doi ani. Noul computer este cel mai puternic computer lansat de Apple până acum şi ar putea fi chiar unul dintre cele mai performante din lume, în varianta sa de top, putând edita în timp real materiale 8K în format RAW şi compoziţii muzicale cu mii de track-uri. 

Noul Mac Pro este construit în jurul unei rame din oţel inoxidabil, carcasa beneficiind de mânere pentru a putea fi mutat, la nevoie, iar Apple va vinde separat chiar şi rotile, pentru cei care vor să mute computerul prin studioul de montaj. Fiecare componentă poate fi personalizată după nevoile utilizatorilor. Procesoarele care stau la baza noului Mac Pro sunt un modele din familia Intel Xeon din ultima generaţie, care pot beneficia de la 8 până la 28 de nuclee. Apple spune că acestea pot atinge un consum de până la 300 W, ceea ce sugerează că vom avea parte de performanţă pe măsură. Nu în ultimul rând, sistemul poate fi configurat cu până la 1,5 TB de memorie RAM.

Fiecare Mac Pro integrează o sursă de 1,4 kW. Sistemul de răcire integrează 3 ventilatoare pe partea din faţă şi o turbină la interior. Apple spune că este un sistem foarte silenţios, întrucât toate componentele sunt răcite pasiv, folosind radiatoare imense. Temperatura aerului de la interior este scăzută de fluxul de aer rece care este introdus prin partea din faţă şi scos de turbină. Conform Apple, nici în cele mai solicitante scenarii de utilizare, noul Mac Pro nu ar trebui să scoată un sunet mai puternic decât un iMac Pro în full load.

Pe lângă noul Mac Pro, Apple a anunţat şi noul Pro Display XDR (Extreme Dynamic Range). Acesta vine după mai mulţi ani în care Apple nu a mai livrat un ecran propriu. În ultimii ani, compania a colaborat cu LG pentru a vinde modelele UltraFine în magazinele sale. Noul Pro Display XDR este dedicat profesioniştilor din mediul creativ şi oferă tot ceea ce şi-ar putea dori aceştia, Apple prezentând acest model drept o alternativă la ecranele profesionale de studio, celebrele „monitoare de referinţă” care costă în jur de 40.000 de dolari şi oferă performanţă mai slabă decât noul produs Pro Display XDR... spune Apple.

Avem de a face cu un ecran de 32” cu rezoluţie Retina 6K, capabil să afişeze conţinut HDR, cu mod de funcţionare „referinţă”, calibrat din fabrică, suport pentru culori pe 10 biţi şi compatibilitate completă cu standardul DCI-P3. Acesta poate veni cu suprafaţă standard, reflectivă, sau într-o versiune cu tratament anti-reflectiv opţional (care costă în plus). Avem de a face cu un sistem de retro-iluminare pe zone, fiecare LED fiind calibrat din fabrică. Ecranul permite afişarea de imagini la luminozitate la 1.000 de nits pe toată durata utilizării, în timp ce are posibilitatea de a afişa un maximum de 1.600 nits pentru „extreme HDR”. De asemenea, contrastul de 1.000.000:1 este peste media din piaţă, fiind apropiată mai degrabă de un OLED. Noul Mac Pro poate folosi până la şase ecrane XDR simultan, fiecare configurat la rezoluţie 6K.

Suportul monitorului este opţional şi poaate fi configurat pe înălţime, poate fi înclinat şi poate fi chiar şi rotit în mod portret. Acesta foloseşte un sistem proprietar care permite ajustarea rapidă. Nu în ultimul rând, Pro Display XDR poate fi ataşat pe alte suporturi folosind un sistem rapid de ataşare, ccare poate fi acţionat fără unelte, compatibil cel mai probabil cu standardul VESA. 

Toate aceste informaţii despre noile Mac Pro şi Pro Display XDR sunt impresionante pe hârtie şi cu siguranţă vor fi unelte extrem de utile pentru profesionişti. Din acest motiv, preţul este pe măsură, fiind greu de crezut că vor exista prea mulţi utilizatori de rând care vor cumpăra aceste produse pentru acasă. 

Mac Pro - configuraţia de bază

Apple nu vorbeşte despre preţurile de upgrade încă, spunând că va începe să primească comenzi abia din toamnă. Cei care îşi cumpără un Mac Pro vor avea de asemenea posibilitatea de a opta pentru o versiune într-o carcasă de tip rack, care poate fi montată într-un suport de tip server.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus