Stiri de ultima ora

AMD anunţă Ryzen 9 3950X, cel mai puternic procesor „mainstream” cu 16 nuclee (Componente PC)

AMD anunţă Ryzen 9 3950X, cel mai puternic procesor „mainstream” cu 16 nuclee (Componente PC)
IT & Media
Pe lângă noile plăci grafice Radeon RX 5700, AMD a prezentat şi un nou procesor de top, dedicat atât gamerilor, cât şi celor care doresc să lucreze în aplicaţii profesionale de productivitate. În ciuda faptului că avem de a face cu un procesor „mainstream”, pe socket AM4, Acesta poate oferi performanţă mai bună decât procesoare de două ori mai scumpe de la Intel, cu un număr de nuclee mai mare. Cu această ocazie putem vedea acum familia Radeon 3000 completă, bazată pe arhitectura Zen 2 pe 7nm.

Ryzen 9 3950X este acum cel mai puternic procesor „mainstream” de la AMD. Acesta oferă performanţă care în trecut era posibilă doar pe platforma Threadripper, cu 16 nuclee şi 32 de fire de execuţie (include două „chiplets” 8-core Zen 2), un total de 72 MB cache şi un consum declarat de numai 105W. Până acum, această performanţă nu era posibilă la un cost atât de mic şi cu un cosum de energie atât de mic. Nu este clar cum comunică cele două chiplet-uri între ele şi dacă acest proces introduce latenţă.

Procesorul rulează la o frecvenţă de bază de 3,5 GHz, cu frecvenţă de boost de până la 4,7 GHz. Având în vedere că vorbim despre un model AMD Ryzen, acesta va putea fi overclock-at de către utilizatori, în cazul în care au plăci de bază care să susţină acest lucru (AMD recomandă plăci cu noul chispset X570 pentru acest model), o sursă puternică şi un cooler adecvat. Faţă de platforma Threadripper, Ryzen 9 3950X renunţă la câteva linii PCI Express 4.0, beneficiind de „numai” 24.

Acest model se alătură celorlalte modele Ryzen din seria 3000 astfel, fiind de departe cel mai scump model Ryzen de până acum, dar totodată şi cel mai performant:

Lansarea noului model Ryzen 9 3950X va avea loc simultan cu celelalte modele şi cu seria de plăci grafice Radeon RX 5700, pe 7 iulie 2019.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus