Stiri de ultima ora

Acer Predator Triton 900 review: o navă spaţială „de gaming” (Laptopuri)

Acer Predator Triton 900 review: o navă spaţială „de gaming” (Laptopuri)
IT & Media
Fără doar şi poate, Acer Predator Triton 900 este un produs premium. Acesta este realizat din materiale de calitate foarte înaltă, de la corpul său complet metalic, la sticla care acoperă display-ul de 17”. În ciuda dimensiunilor reduse (în grosime, cel puţin) pentru un laptop cu ecran aşa mare, acesta nu este tocmai uşor, lucru care conferă încredere în plus în utilizare, fiecare milimetru de la interior fiind folosit pentru găzduirea componentelor interne. Braţele care susţin display-ul şi permit înclinarea, rotirea şi mişcarea acestuia sunt foarte stabile şi reprezintă încă unul dintre elementele care conferă senzaţia de construcţie bine pusă la punct.

Multitudinea de port-uri de conectivitate sunt un alt avantaj pe care mulţi dintre cei care doresc să folosească acest laptop la adevărata sa capacitate o vor aprecia. Întrucât monitorul oferă o rezoluţie înaltă, acesta nu oferă decât o rată de împrospătare de 60 Hz, însă folosind mufa DisplayPort de dimensiune normală, laptop-ul poate fi cu uşurinţă conectat la un monitor de gaming de 120, 144 sau 240 Hz. De asemenea, poate fi folosit în regim multi-monitor cu mai multe ecrane, având în vedere opţiunile multiple de conectare a monitoarelor.

Tastatura oferă iluminare RGB pe fiecare tastă, dar şi pentru câteva zone de pe computer. Logo-ul Predator poate fi iluminat, asemeni trackpad-ului, care serveşte şi rol de numpad, la nevoie, însă doar prin „touch”, fără un răspuns tactil. Chiar şi aşa, este mai bun decât nimic. Chiar şi poziţia în partea din dreapta a trackpad-ului poate oferi o experienţă de utilizare mai confortabilă, ceva mai apropiată faţă de utilizarea unui mouse. Cu toate acestea, nu poate fi un înlocuitor permanent pentru un mouse în gaming, de exemplu, însă este decent în utilizarea de zi cu zi.

Ecranul 4K va fi probabil atracţia principală încă din primul moment, pentru majoritatea care vor avea şansa să pună mâna pe un Triton 900. Nu este nici pe departe primul laptop cu ecran 4K, însă cel de pe Triton reuşeşte să fie şi foarte luminos şi să ofere şi unghiuri de vizualizare dar şi culori naturale în utilizare. Fiind un ecran 4K de 17” acesta are o densitate a pixelilor extrem de mare, fiind imposibil de a identifica pixelii individuali de la o distanţă normală de utilizare. De aceea, probabil că designerii vor aprecia mai mult ecranul de pe Triton 900 decât gamerii, nivelul de detalii afişate fiind impresionant, iar redarea culorii negre foarte bună, în ciuda faptului că nu avem de a face decât cu un panou IPS.

Părţi negative

Desigur, fiecare produs, indiferent cât de puternic este, are şi dezavantaje. De exemplu, ecranul 4K este un dezavantaj pentru gameri. Într-adevăr, majoritatea jocurilor funcţionează bine chiar şi în rezoluţie maximă pe detalii înalte pe acest laptop, însă rata de împrospătare de 60 Hz pune acest model în dezavantajul altor modele mai ieftine care sunt livrate acum cu monitoare de 144 sau 240 Hz. Aş putea spune chiar că pentru gaming un monitor QHD la 144 Hz ar fi fost de preferat, întrucât acesta poate duce jocurile în aceste condiţii, mai ales când luăm în considerare că monitorul este compatibil cu G-Sync, deci problemele de latenţă cauzate de fluctuaţiile de framerate ar fi greu de observat. Un alt punct negativ legat de display ar fi faptul că este „glossy”, fiind acoperit cu sticlă care reflectă lumina.

Apoi intră în discuţie faptul că deşi este un laptop subţire şi puternic, acesta este foarte greu. Materialele din care este construit, în special sistemul de montură al display-ului cu un panou mare de sticlă şi două braţe metalice, fac laptop-ul extrem de greu pentru a fi considerat portabil. Acesta este mai degrabă potrivit pentru a fi luat în considerare ca staţie de lucru. Şi nu numai laptop-ul este greu, ci şi adaptorul de priză de 330W, care adaugă greutate în plus într-o geantă. Să nu mai vorbim despre faptul că se găsesc foarte greu genţi sau ghiozdane care pot găzdui laptop-uri atât de mari.

Având în vedere configuraţia şi spaţiul necesar pentru găzduirea componentelor, probabil că era de aşteptat ca acest model să nu aibă autonomie strălucită pe baterie. Mai mult de o oră în utilizare normală nu prea poţi atinge cu acest model, fiind mai degrabă o soluţie de necesitate, decât un mod  principal de utilizare. Este în regulă să scoţi din când în când laptop-ul din priză pentru a-l muta în altă parte, dar nu vei putea să lucrezi prea mult pe el în acest mod. De altfel, nici nu pare să fi fost realizat pentru astfel de cazuri de utilizare.

De altfel, tastatura poziţionată în partea de jos a computerului şi trackpad-ul îngust pot fi incomode. Tastatura necesită neapărat un palmrest, pe care Acer nu-l oferă, în timp ce trackpad-ul ar trebui înlocuit cu un mouse în majoritatea cazurilor de utilizare. Este ok pentru navigat prin Windows, însă nu pentru productivitate care necesită precizie sporită. Un alt aspect de luat în calcul în cazul tastaturii este faptul că tastele sunt de tip hibrid, adică fac click la apăsare. În funcţie de cât de mult vă plac butoanele „clicky” acest lucru poate fi un avantaj sau dezavantaj. Pentru cei care lucrează într-un birou aglomerat, poate fi un dezavantaj.

În cele din urmă aş avea câteva lucruri de spus despre sistemul de răcire. Probabil că oricine ştie cum funcţionează coolerele ştie că cu cât sunt mai mici şi rulează la o viteză de rotaţie mai mare, acestea sunt mai zgomotoase. În cazul lui Triton 900, acestea sunt foarte uşor de auzit în timpul unor aplicaţii care taxează procesorul sau cipul grafic, însă reuşesc să ţină nişte temperaturi ok, chiar şi pe profilul de overclocking. Astfel, cu procesorul în jurul a 88 de grade şi cipul grafic pe la 70, zgomotul coolerelor este destul de puternic, însă componentele măcar nu intră în throttling.

Acer Predator Triton 900 este un laptop unic pe piaţă. Nu este nici pe departe un model perfect, însă are destul de multe avantaje pentru a fi luat în considerare de către cei care caută „altceva” pe piaţa de laptop-uri. Performanţa lui de top sugerează că va fi capabil să ruleze jocuri şi aplicaţii de productivitate la o calitate bună multi ani de acum înainte, în timp ce versatilitatea display-ului şi rezoluţia înaltă îl recomandă pentru activităţi extra, pe lângă cele de gaming.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus