Stiri de ultima ora

Washingtonul a anunţat sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi, în cazul Navalnîi

Washingtonul a anunţat sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi, în cazul Navalnîi
International
Statele Unite au anunţat marţi, 2 martie, sancţiuni împotriva mai multor înalţi oficiali ruşi, ca răspuns la otrăvirea şi încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi, notează Le Figaro .

Aceste sancţiuni vizează şapte înalţi oficiali. „Informaţiile existente arată că oficialii serviciilor de securitate ruse (FSB) au folosit un agent neurotoxic cunoscut sub numele de Noviciok pentru a-l otrăvi pe liderul opoziţiei ruse Alexeï Navalny pe 20 august 2020,” a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului. 

Sancţiunile au fost luate „în strânsă consultare cu partenerii noştri din UE” şi sunt „un semnal clar trimis către Moscova,” a adăugat aceeaşi sursă. „Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Navalnîi,” a adăugat acesta. 

Acestea sunt primele sancţiuni împotriva Rusiei anunţate de administraţia Joe Biden.

Anunţul administraţiei Biden a venit la scurt timp după ce Uniunea Europeană a finalizat sancţiunile împotriva  a patru înalţi oficiali ruşi pentru rolul lor în condamnarea lui Navalnîi, au declarat pentru dpa surse diplomatice.

Persoanele vizate se confruntă cu interdicţii de intrare în UE şi blocarea activelor în cadrul noului instrument al sancţiunilor pentru drepturile omului din UE, creat la sfârşitul anului trecut.

Opozantul rus în vârstă de 44 de ani a fost mutat duminică într-o închisoare la 200 de kilometri est de Moscova pentru a executa o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pe care el şi susţinătorii săi o consideră politică. Navalnîi a primit o pedepasă cu suspendare în 2014, transformată de justiţia rusă în închisoare, în luna ianuarie. Navalnîi a făcut obiectul mai multor proceduri judiciare de la întoarcerea sa în Rusia, după ce a fost tratat în Germania după ce a fost otrăvit.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus