Stiri de ultima ora

Vladimir Putin spune că bilanțul real din Nagorno-Karabakh este de 5 ori mai mare decât cel oficial

Vladimir Putin spune că bilanțul real din Nagorno-Karabakh este de 5 ori mai mare decât cel oficial
International
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că luptele dintre Azerbaidjan și Armenia pentru regiunea Nagorno-Karabakh au făcut deja peste 5.000 de morți.

Acesta este cel mai ridicat bilanț anunțat până acum în acest conflict, informează BBC .

Putin a spus că discută cu ambele părți de mai multe ori pe zi și că nu va ține partea unei țări anume. Liderul rus a mai spus că Moscova nu este de acord cu Turcia - care susține Azerbaidjan - când vine vorba de acest conflict.

Totodată, Rusia a cerut Statelor Unite să ajute la obținerea păcii în regiune.

Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc că au încălcat termenii acordurilor de încetare a focului în Nagorno-Karabakh.

începând de luna trecută. Nargorno-Karabakh este un teritoriu recunoscut internațional ca făcând parte din Azerbaidjan, însă este condus de etnicii armeni.

Conflictul recent este cel mai sângeros petrecut în zonă de la războiul de șase ani încheiat în 1994.

Rusia are o alianță militară cu Armenia și o bază în această țară, dar are și relații strânse cu Azerbaidjan.

"Sunt foarte multe victime de ambele părți, peste 2.000 de fiecare parte", a declarat președintele rus la o întâlnire televizată, adăugând că "numărul victimelor se apropie de 5.000". Acest număr este mult mai mare decât orice estimare oficială de până acum, acestea fiind situate în jur de 1.000 de victime.

Autoritățile din Nagorno-Karabakh au anunțat că peste 874 de soldați și 37 de civili armeni și-au pierdut viața. Azerbaidjan a raportat 61 de victime în rândul civililor, dar nu a anunțat pierderi militare.

Discuții între Armenia și Azerbaidjan urmează să aibă loc în Washington vineri, când secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu miniștri de externe ai celor două țări.

Nagorno-Karabakh este o regiune muntoasă de 4.400 de kilometri pătrați, locuită în principal de etnici armeni și turci musulmani. În timpul URSS, Nagorno-Karabakh a devenit o regiune autonomă în cadrul Azerbaidjan. În urma războiului din 1988-1994, peste 30.000 de oameni au murit și un milion de persoane au părăsit zona.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus