Stiri de ultima ora

Violențele cu care sunt reprimate acțiunile vestelor galbene alimentează resentimente împotriva autorităților în Franța

Violențele cu care sunt reprimate acțiunile  vestelor galbene  alimentează resentimente împotriva autorităților în Franța
International
"Veste galbene" lovite în ochi, cu mandibule rupte, în comă... Numeroasele răni grave cauzate, în decurs de două luni, în timpul reprimării manifestaţiilor de protest alimentează furia şi resentimentele împotriva guvernului francez şi a poliţiei, constrânsă să le ceară forţelor sale mai multă prudenţă, relatează joi AFP.

În centrul discuţiilor, lansatoarele flash-ball (LBD), care proiectează gloanţe neletale de calibrul 40 mm până la 50 de metri distanţă şi care au cauzat răni la cap şi la ochi: în jur de 50 de persoane şi-au pierdut un ochi de la începutul mişcării sociale împotriva politicii fiscale a lui Emmanuel Macron.

Din acest motiv, Avocatul Drepturilor, Jacques Toubon - autoritate administrativă şi independentă însărcinată cu apărarea drepturilor cetăţenilor, echivalentul românesc al Avocatului Poporului - a cerut suspendarea folosirii acestui tip de armă.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei franceze, cel puţin cinci persoane au fost grav rănite numai în ziua de 12 ianuarie, "probabil" victime ale unui lansator LBD.

Guvernul deplânge aproape 2.000 de răniţi în două luni din partea manifestanţilor şi 1.000 din partea forţelor de ordine, fără a face mai multe precizări. Însă surse îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu "mutilările în serie", inedite în acest ritm timp de decenii în Franţa. Un colectiv militant, "Să-i dezarmăm", şi jurnalistul independent David Dufresne, au numărat aproape o sută de răniţi grav, în special de tiruri LBD, dintre care 15 şi-au pierdut un ochi.

Cu toate acestea, guvernul francez îşi susţine forţele de ordine fără să clipească. "Nu am văzut niciodată un poliţist sau un jandarm atacând un manifestant", a afirmat săptămâna aceasta ministrul de interne Christophe Castaner. "Guvernul a adoptat tactica negării, iar aceasta nu face decât să alimenteze furia", îşi exprimă regretul David Dufresne.

Şeful Poliţiei naţionale franceze, Eric Morvan, le-a amintit totuşi săptămâna aceasta trupelor sale, într-o notă, că utilizarea armelor LBD trebuie să fie proporţionată şi că "trăgătorul nu trebuie să vizeze decât torsul, precum şi membrele superioare sau inferioare".

De la începutul mişcării de contestare, "poliţia poliţiilor" (IGPN) a primit peste 200 de semnalări de violenţe poliţieneşti. În ultimii ani, doar o mână de poliţişti din Franţa au primit o pedeapsă cu închisoarea - cu suspendare - pentru tiruri LBD considerate abuzive.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus