Stiri de ultima ora

Uniunea Europeană riscă să dezamăgească opoziția bielorusă |

Uniunea Europeană riscă să dezamăgească opoziția bielorusă |
International
Șefa opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, se deplasează luni la Bruxelles pentru a pleda pentru adoptarea rapidă a sancțiunilor împotriva regimului lui Alexander Lukașenko, dar speranțele sale vor fi distruse de diviziunile din cadrul Uniunii Europene (UE).

”Nu avem încă unanimitatea necesară pentru adoptarea sancțiunilor”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell . Blocajul a persistat în ajunul reuniunii miniștrilor de externe.

Uniunea Europeană riscă să dezamăgească opoziția bielorusă

Dorința de a lega adoptarea de sancțiuni împotriva celor responsabili de represiune și fraudă electorală în timpul alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august cu cei împotriva Turciei blochează procesul.

Cu toate acestea, măsurile împotriva Belarusului sunt complete.

”În jur de 40 de persoane vor fi interzise să rămână în UE și activele lor vor fi înghețate”, au spus mai mulți diplomați.

”Această listă este provizorie”, au mai spus ei.

În zilele de sâmbătă și duminică, protestele au continuat în Minsk și în alte orașe. În urma manifestației, câteva sute de persoane au fost arestate de autoritățile locale.

Svetlana Tikhanovskaya a anunțat că a pregătit o listă a membrilor forțelor de securitate ale regimului identificate ca fiind responsabile pentru violență și arestări abuzive.

Cu toate acestea, Cipru refuză să accepte sancțiuni pentru Belarus dacă UE nu adoptă măsuri pentru a forța Turcia să înceteze forajele de gaze în apele zonei sale economice.

Pe de altă parte, Germania consideră „inadecvată” adoptarea lor, deoarece riscă să-i distrugă medierea cu Ankara, au dezvăluit mai mulți diplomați.

„Această situație este inacceptabilă pentru Nicosia, care și-a menținut vetoul vineri”, au spus doi dintre diplomați, conform AFP.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus