Stiri de ultima ora

Uniunea Europeană condamnă escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah și îndeamnă la pace

Uniunea Europeană condamnă escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah și îndeamnă la pace
International
Biroul din Nagorno-Karabah al avocatului pentru drepturile omului a anunţat că mai mult de zece bombe au căzut în Stepanakert, cel mai mare oraş din enclavă, la o zi după ce a fost lovită maternitatea de aici. Doi civili au fost răniţi.

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunţat într-un comunicat că Armenia a atacat unităţi militare azere şi aşezări civile de-a lungul liniei frontului, precum şi că localităţile azere Tartar şi Gornabov din nordul Nagorno-Karabah au fost bombardate.

Acest cel mai grav conflict din Caucazul de Sud din ultimii aproape 30 de ani a alimentat temeri privind un război mai amplu în care ar putea fi implicate Rusia şi Turcia, aceasta din urmă aliat al Azerbaidjanului. De asemenea, el reprezintă o ameninţare pentru transportul de petrol şi gaz din Azerbaidjan către pieţele internaţionale.

Trei acorduri de încetare a focului au fost deja zădărnicite şi civili au fost ucişi miercuri de ambele părţi ale conflictului.

"Uniunea Europeană consideră inacceptabil că după trei acorduri de încetare a focului mediate de Rusia, Franţa şi SUA, luptele în şi în jurul Nagorno-Karabah continuă", a subliniat miercuri, într-un comunicat, Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Executivul UE a îndemnat cele două părţi să revină fără întârziere la "negocieri substanţiale" asupra unei soluţionări paşnice, precum acordul convenit pe 25 octombrie la Washington.

Grupul de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europe (OSCE), format pentru a media conflictul şi condus de Rusia, SUA şi Franţa, urma să aibă joi întrevederi cu miniştrii de externe azer şi armean. Deocamdată nu este clar dacă aceste întâlniri vor avea loc.

Turcia a cerut un rol mai mare în orice negocieri de pace asupra Nagorno-Karabah.

Ministerul Apărării al Nagorno-Karabah a anunţat joi că au fost înregistrate alte 51 de victime, numărul total al morţilor ajungând la 1.119 de la reizbucnirea conflictului, pe 27 septembrie.

Azerbaidjanul nu a dezvăluit numărul de decese în rândul forţelor sale militare, în timp ce Rusia estimează la circa 5.000 numărul de morţi de ambele părţi.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creştini, şi-a autoproclamat în anii 1990 independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus